Van Lanschot koopt zakenbank Kempen op

Van Lanschot Bankiers neemt zakenbank Kempen & Co over. De bank voor vermogende particulieren biedt 300 miljoen euro op Kempen. Dat hebben beide banken gisteren bekendgemaakt. In de financiële sector werd al enige tijd gespeculeerd over een overname van Kempen. Van Lanschot en Kempen begonnen in het voorjaar hun gesprekken.

De overnamesom is deels in contanten (190 miljoen euro) en deels in aandelen Van Lanschot (110 miljoen euro). De Bossche bank zal de aankoop deels financieren door voor 70 miljoen euro nieuwe aandelen uit te geven. Mede door de aangekondigde emissie daalde het aandeel Van Lanschot gisteren op de Amsterdamse beurs met 1,7 procent tot 64,85 euro.

Kempen is voor een groot deel in handen van de werknemers. Zij hebben circa 40 procent van de aandelen, de rest is vrijwel geheel in handen van Friesland Bank, Hal Investments en NPM Capital. Van Lanschot zei dat het de bedoeling is dat het personeel van Kempen zijn aandelen omzet in aandelen van het beursgenoteerde Van Lanschot. Deze aandelen moeten zij vervolgens drie jaar vasthouden.

Dit geldt ook voor Wiet Pot, de topman van Kempen die een belang in de bank heeft van 10 procent. Vorige week werd bekend dat Pot voor het einde van het jaar moet terugtreden als bestuursvoorzitter, onder druk van toezichthouders De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. Pot had privé-effectentransacties niet gemeld bij de interne controleafdeling van Kempen. De oud-topbankier van Goldman Sachs kocht zijn belang toen hij twee jaar geleden aantrad. Het management van Kempen nam toen de aandelen van de bank over van Dexia.

Van Lanschot is de oudste nog onafhankelijk opererende bank in Nederland en richt zich op vermogende klanten die minimaal 100.000 euro te besteden hebben. Van Lanschot is groter dan Kempen. De bank uit Den Bosch had in 2005 baten van 486 miljoen euro, een winst van 152 miljoen euro en 2.300 werknemers. De baten van Kempen kwamen uit op 96,4 miljoen, de winst op 23,6 miljoen en het aantal werknemers op 300.

Bestuursvoorzitter Floris Deckers van Van Lanschot zegt in een reactie „buitengewoon gelukkig” te zijn met de overname van Kempen. „Dit past helemaal in onze strategie om als onafhankelijke kleinere speler een serieus alternatief te bieden voor de grote banken. Voor ons betekent dit een verbreding en een verdieping van onze activiteiten. Het beheerd vermogen zal ruimschoots verdubbelen [tot ruim 12 miljard euro, red.] Wij zullen hierdoor minder afhankelijk worden van fluctuerende rente-inkomsten.”