Tweede test pleit Marion Jones vrij van doping

De Amerikaanse atlete en voormalig olympisch kampioene Marion Jones (30) is vrijgepleit van het gebruik van het eiwithormoon erythropoëtine (epo).

De vondst van epo in de eerste van de twee urinemonsters (A-staal) tijdens de nationale kampioenschappen op 23 juni in Indianapolis werd niet bevestigd door de contra-expertise. Bij de tweede test – van de B-staal – werd geen epo aangetroffen, waardoor de sprintster vrijuit gaat.

Het nieuws over de negatieve B-staal van Jones werd woensdag bekendgemaakt door haar advocaat Howard Jacobs en later bevestigd door het Amerikaanse anti-dopingbureau USADA. De atlete reageerde opgetogen op de uitslag. Tegenover Amerikaanse media zei ze: „Ik heb altijd gezegd geen dope te gebruiken en ik ben erg blij dat het in dit geval wetenschappelijk is aangetoond.”

Jones staat al enige tijd onder verdenking van doping, omdat haar naam opdook in de zogenoemde Balco-affaire. Zij zou een van de sporters zijn – naast onder anderen de beroemde honkballer Billy Bonds – die het tot voor enkele jaren geleden niet op te sporen anabole steroïde tetrahydrogestrinone (THG) via het laboratorium Balco van eigenaar Victor Conte uit San José betrok. USADA noch de Amerikaanse atletiekbond USAT&A heeft daarvan in haar geval het bewijs kunnen leveren.

Maar dat had wel tot gevolg dat het sportmerk Nike het contract met Jones verbrak en de sprintster niet langer welkom was bij enkele Europese wedstrijden. Tot woede van haar advocaat Jacobs, die de uitslag van de contra-expertise nog maar eens aangreep om te fulmineren over de onzorgvuldigheid van sportbonden en de betrouwbaarheid van de epo-urinetest. Jacobs vindt het uit het oogpunt van imagoschade kwalijk dat de uitslagen van de test openbaar worden gemaakt voordat de contra-expertise is uitgevoerd.