Tsjechisch spel online: ‘brand Lidice plat’

In Tsjechië is opschudding ontstaan over een internetsite, die jonge Tsjechen wil interesseren voor het dorp Lidice, dat in juni 1942 door de nazi’s is uitgemoord en platgebrand. Op de Tsjechischtalige site komt een computerspel voor waarin spelers worden uitgenodigd „Lidice zo snel mogelijk plat te branden”.

De speler kan aan het begin van het spel kiezen of hij zich met een vlammenwerper of met handgranaten bewapent. Voor elke Tsjech die hij vermoordt krijgt hij 10 punten. Het levend verbranden van een dorpeling levert twee keer zo veel op, en het per ongeluk doden van een Duitser wordt bestraft met 300 minpunten. Het Lidice-museum heeft zijn toestemming gegeven: de spelers worden aan het eind van het spel opgeroepen naar het museum te gaan.

Het spel heeft in de Tsjechische media verontwaardiging gewekt. Het geldt ook voor Lidice zelf. De burgemeester van het dorp, Václav Zelenka, die als vierjarig kind getuige was van de vernietiging van het dorp en die na het bloedbad werd ‘heropgevoed’ door Duitse stiefouders, zei: „Ik heb in Lidice mijn vader, een nicht, een neef en twee ooms verloren, en vervolgens mijn grootmoeder in Auschwitz – en nu maken ze daar een spelletje van,” zei hij. „Het is pervers, iedereen hier walgt ervan.”

De makers van de site zijn niet onder de indruk van de verontwaardiging. „Sommigen zullen geschokt zijn, maar dat is juist wat we willen,” zei een van hen. De directeur van het Lidice-museum ziet ook niets kwaads in het spel, omdat „het doel is jongeren te interesseren”.

Op 27 mei 1942 schoten twee speciaal uit Engeland overgebrachte Tsjechen de topnazi Reinhard Heydrich neer, een van de architecten van de jodenvernietiging. Hij stierf op 4 juni. Op 10 juni namen de Duitsers wraak door Lidice te verwoesten. Alle 192 mannelijke dorpsbewoners werden doodgeschoten, de 196 vrouwen werden naar het concentratiekamp Ravensbrück gestuurd en 105 kinderen gingen op transport naar het concentratiekamp Chelmno, waar 88 van hen werden vergast. (AFP, AP)

Speel het computerspel Total Burn-out of Lidice op www.totalburnout.cz/eng