Televisie Voorkeur

De Russische tennisser Mikhail Youzhny, die de Spanjaard Rafael Nadal versloeg, is een van de verrassingen van de US Open 2006 in New York, te volgen via Eurosport van 17.30 tot 0.00. Zie ook www.usopen.org. Foto AP Mikhail Youzhny, of Russia, dives to try and make a return against Rafael Nadal, of Spain, at the US Open tennis tournament in New York, Wednesday, Sept. 6, 2006. (AP Photo/Kathy Willens)
De Russische tennisser Mikhail Youzhny, die de Spanjaard Rafael Nadal versloeg, is een van de verrassingen van de US Open 2006 in New York, te volgen via Eurosport van 17.30 tot 0.00. Zie ook www.usopen.org. Foto AP Mikhail Youzhny, of Russia, dives to try and make a return against Rafael Nadal, of Spain, at the US Open tennis tournament in New York, Wednesday, Sept. 6, 2006. (AP Photo/Kathy Willens) Associated Press

actualiteiten

EenVandaag. Reportage over grafruiming waarbij de restanten in de graven, zoals botten, kleding, schoeisel en alles wat ooit mee het graf in ging, zonder dat de nabestaanden het weten, worden gedumpt in een knekelput. De Tweede Kamer wil dat dit respectloze gedrag wordt veranderd. Verder een reportage over dierenactivisten in Thailand en Indonesië die nu zelf worden beschuldigd van het illegaal in bezit hebben van beschermde diersoorten. Ned.1, 18.20-18.50 uur

Netwerk. De Amerikaanse hoogleraar David Ray Griffin twijfelt er niet aan dat de regering-Bush medeplichtig is aan de aanslagen vijf jaar geleden op de torens van het WTC in New York die door twee vliegtuigen werden doorboord. Griffin is overtuigd van zijn complottheorieën, die de officiële lezing van de aanslagen ontkennen. Hij denkt dat de regering-Bush zo handelde om steun te krijgen voor de invallen in Irak en Afghanistan. Ned. 1, 19.27-19.55 uur

Nova. De campagnes voor de Kamerverkiezingen op 22 november krijgen een duwtje met het debat vanavond tussen PvdA-leider Wouter Bos en Mark Rutte, lijsttrekker van de VVD. Verder de wekelijkse opiniepeiling. Ned. 3, 22.30-23.10 uur

Documentaire

Wonderen van de vooruitgang: Brooklyn bridge. Eerste aflevering van een driedelige documentaire serie over industriële kunstwerken uit de tweede helft van de negentiende eeuw. De Brooklyn Bridge, ontworpen in 1869 door de Duitse ingenieur John Roebin overbrugt de East River bij New York en is 487 meter lang. Canvas, 20.50-21.45u.

informatief

Clubvan100.nl. Eerste aflevering van het zogenoemde crossmedia project dat via radio, tv en internet oproept tot het vormen van een beweging waarin burgers die genoeg hebben van vrijblijvend gepraat en geklaag, zich actief voor de maatschappij kunnen inzetten. Ned. 2, 20.00-20.30u.

De leugen regeert. Journalistiek programma met onder meer een discussie over de grenzen bij het vermelden van gruwelijke details in de krant en de ware achtergronden van het conflict tussen Gretta Duisenberg en Nieuwe Revu. Een reconstructie van de omstandigheden waaronder het artikel is gepubliceerd.

Praatprogramma.

De wereld draait door. Te gast zijn de acteurs van de soap ‘Onderweg naar Morgen’. Vandaag wordt namelijk de 2500-ste aflevering uitgezonden. Ook de hoofdtekstschrijfster Anne Huizinga komt langs. Schrijver Elvin Post vertelt over zijn boek ‘Het 17de’, een bundeling van columns over het amateurvoetbal die hij schreef voor het Algemeen Dagblad. Het gaat hier om verhalen over de Rotterdamse Voetbal- en Cricketvereniging VOC, over voetbal in de kelder van de onderbond. Daarnaast aandacht voor het Gergjev Festival waarvoor Wim T.Schippers een bewerking van Goethes treurspel ‘Egmont’ maakte. In de voorstelling neemt Schippers als verteller de rol van Egmont voor zijn rekening. Cornald Maas, mediadeskundige, neemt de eerste week van de nieuwe zenderindeling van de publieke omroep onder de loep. Ned. 3, 19.30-20.30u.

Pauw & Witteman. Praatprogramma ontvangt als gast vanavond Paul de Leeuw die vertelt over zijn nieuwe seizoen op Nederland 1. Vanaf aanstaande zaterdag is ‘Mooi! Weer De Leeuw’ weer te zien. Max Westerman, die na vijftien jaar stopt met zijn werk voor het RTL Nieuws in de Verenigde Staten, haalt herinneringen op. Ned. 1, 23.00-23.50u.

Friday night with Jonathan Ross. Praatprogramma met als gasten Ricky Gervais en Julie Walters. BBC 1, 23.35-0.35u.

amusement

De afdeling: Stoelendans. Eerste aflevering van een nieuwe komische serie over de persoonlijke beslommeringen van een groep collega's. Ned. 3,

Steracteur sterartiest. Eerste aflevering van een muziekshow waarin dertien populaire Vlaamse acteurs en actrices zingen voor het goede doel. België 1, 21.10-22.41u.

Grumpy old women. Vrouwen van middelbare leeftijd mopperen over de moderne wereld. BBC 2, 23.00-23.30u.

cultuur/muziek

3voor12.tv. Eerste aflevering van een online popmagazine waarin fans, journalisten en andere muziekliefhebbers de beste clips, concerten, sessies en ander uniek materiaal selecteren en becommentariëren. Muziekartiesten leggen hun ziel bloot in interviews en geven toegang tot de ruimte achter het podium, kleedkamers en oefenhokken. Ned. 3, 0.25-0.55u.

Frits Koenigs Kugel. Documentaire over het beeld van de Duitse beeldhouwer Fritz Koenig, dat voor het World Trade Center in New York stond en dat na de aanslagen op 11 september 2001 is gerestaureerd. ARD, 1.55-2.55u.

sport

A question of sport. Sportquiz met als teamcaptains ex-voetballer Ally McCoist en en ex-rugbyspeler Matt Dawson. BBC 1, 20.30-21.00u.

De wedstrijden. Overzicht van de gespeelde wedstrijden in de Nederlandse eerste divisie en een verslag van de vrijdagwedstrijden in de Nederlandse eredivisie en de Bundesliga. Presentatie door Wilfred Genee. Talpa, 22.30-23.50u.