Televisie Film van de dag

Jacques Dufhilo in ‘C’est quoi la vie?’ (Foto AFP) l'acteur français Jacques Dufhilo dans une scène du film "C'est quoi la vie?" du réalisateur François Dupeyron, un film à l'écart des modes qui rejoint un sujet d'actualité: le malaise paysan, l'endettement, la vache folle... Le film sort sur les écrans le 8 septembre 1999.
Jacques Dufhilo in ‘C’est quoi la vie?’ (Foto AFP) l'acteur français Jacques Dufhilo dans une scène du film "C'est quoi la vie?" du réalisateur François Dupeyron, un film à l'écart des modes qui rejoint un sujet d'actualité: le malaise paysan, l'endettement, la vache folle... Le film sort sur les écrans le 8 septembre 1999. AFP

C’est quoi la vie? De tragedie van de Europese boer, die valium slikkend ten onder gaat aan schaalvergroting, bankschuld en gekke koeien, vormt uitstekend speelfilmmateriaal. Toch zijn er maar weinigen die zich eraan wagen, zoals François Dupeyron in zijn vierde film C’est quoi la vie?. Rampspoed bezoekt een klein gemengd bedrijf in de Aveyron, waar drie generaties uit een familie het hoofd boven water trachten te houden. Door een epidemie onder het vee gaat het bedrijf ten onder. De grootouders gaan naar een bejaardenhuis, de zoon rijdt maïskippen naar Parijse restaurants. Totdat hij zich herinnert dat de familie nog een verwaarloosd stulpje op de hoogvlakte bezit. Hij haalt met zijn zus opa en oma op en begint een ecologisch bedrijf. Dupeyron en cameraman Tetsuo Nagata baden de statische, panoramische beelden van het Zuid-Franse platteland in oker en goud. (François Dupeyron, 1999, F) België 2, 22.45-0.40u.

André Waardenburg