Studieboeken met reclame gratis op web

Studenten economie, accountancy en andere financiële richtingen kunnen sinds deze week gratis studiemateriaal van internet downloaden. De Deense uitgeverij Ventus Publishing biedt op de website www.studentensupport.nl kosteloos studieboeken aan voor vakken als wiskunde, statistiek en macro-economie. De inkomsten komen uit het plaatsen van advertenties in het studiemateriaal.

In Denemarken, Zweden en Duitsland biedt het bedrijf al langer gratis studieboeken aan. In Denemarken werden in één jaar 160.000 kopieën gedownload. Sinds de lancering van de Nederlandse website afgelopen woensdag werden er 3.000 ‘boeken’ van internet gehaald.

In Nederland zijn er nu 26 studieboeken te krijgen. Het gaat vooral om samenvattingen van lesmateriaal. De uitgeverij werkt samen met de Amsterdamse financiële studievereniging FSA.

Richard Jonkman van FSA stelt dat de studieboeken niet in plaats van de reguliere worden gebruikt, maar als extra hulp bij het studeren. Volgens hem zijn ze het beste te vergelijken met de bundels met samenvattingen die eindexamenstudenten op de middelbare school gebruiken. Iets soortgelijks bestond nog niet voor de universiteit. „Wij denken dat dit past in een trend. Studenten hebben minder tijd en willen efficiënter studeren.”

Ongeveer 15 procent van de studieboeken zal uit advertenties bestaan. Tot nu toe staan er alleen Engelstalige advertenties in. Bureau Van Vliet, dat de advertenties verkoopt, heeft wel al Nederlandse bedrijven benaderd.

Uitgeefdirecteur Stephan de Valk van educatieve uitgeverij Wolters-Noordhoff zegt dat hij het initiatief niet ziet als concurrentie. „Dit gaat om studieboeken die niet verplicht zijn en wij richten ons op het verplichte deel. Dit zal ons niet beïnvloeden.” Wolters-Noordhoff heeft geen plannen om ook gratis boeken met advertenties te gaan uitgeven. „Wij geven boeken uit vrij van sponsoring. Dat zal onze integriteit en onafhankelijkheid ten goede komen en dat stelt ook het onderwijs op prijs”, aldus De Valk.