Steun uit Brussel voor Franse fusie

Een door links Frankrijk gewenst huwelijk wordt voltrokken: Roger Déhaiffe (klinkt een beetje als GDF) en mevrouw Aimée Lectricité de France (klinkt als: EDF). Foto AFP Jean-Luc Revert (G), représentant l'entreprise EDF, met une alliance au doigt de Marie-Amélie Rivière, représentant l'entreprise GDF, le 01 septembre 2006 à Tulle, lors du "mariage symbolique" entre EDF et GDF par le maire de Tulle et premier secrétaire du parti socialiste (PS) François Hollande (hors-champ). Cette manifestation est à l'initiative de la CGT Energie Corrèze-Cantal "pour contrer le projet de privatisation GDF-Suez". AFP PHOTO ANTOINE PARAT
Een door links Frankrijk gewenst huwelijk wordt voltrokken: Roger Déhaiffe (klinkt een beetje als GDF) en mevrouw Aimée Lectricité de France (klinkt als: EDF). Foto AFP Jean-Luc Revert (G), représentant l'entreprise EDF, met une alliance au doigt de Marie-Amélie Rivière, représentant l'entreprise GDF, le 01 septembre 2006 à Tulle, lors du "mariage symbolique" entre EDF et GDF par le maire de Tulle et premier secrétaire du parti socialiste (PS) François Hollande (hors-champ). Cette manifestation est à l'initiative de la CGT Energie Corrèze-Cantal "pour contrer le projet de privatisation GDF-Suez". AFP PHOTO ANTOINE PARAT AFP

De Franse staat mag een gouden aandeel behouden in de toekomstige combinatie tussen de energiebedrijven Suez en Gaz de France (GDF). Het besluit van Brussel betekent een steun in de rug voor de Franse regering, die GDF wil privatiseren, ondanks hevig verzet.

Eurocommissaris Charles McGreevy (Interne Markt) heeft aan de Franse minister van Financiën Thierry Breton geschreven dat hij geen juridische bezwaren ziet.

De Franse staat houdt met dit gouden aandeel (een aandeel met vetorecht) een controlerende greep op het grootste Europese gasbedrijf in wording, dat verder de Belgische elektriciteitsmarkt controleert en ambities heeft zich in de Benelux uit te breiden.

Het Franse staatsbedrijf Gaz de France (GDF) en het private Frans-Belgische Suez kondigden hun fusie in februari aan nadat het Italiaanse Enel zinspeelde op een overnamebod op Suez. In Europa ontstond ophef over Frans „economisch patriottisme”.

McGreevy maakt in zijn brief duidelijk dat de Europese Commissie geen voorstander is van gouden aandelen, omdat die een obstakel vormen voor het vrije verkeer van kapitaal. Maar het fusieproject tussen Suez en GDF is zo ingekleed, dat de Commissie geen aanleiding ziet voor een juridische procedure.

Brussel adviseert Parijs wel om te preciseren welke activa de regering wil beschermen, en daarbij liever te refereren aan „essentiële belangen dan aan belangen die eenvoudig nationaal zijn”, aldus vandaag een woordvoerder.

Om de fusie mogelijk te maken, moet GDF geprivatiseerd worden. De Franse oppositie meent dat de staat teveel controle over de energiesector opgeeft. Sinds gisteren behandelt het parlement een wet die de staat toestaat zijn belang in GDF terug te brengen tot ruim 33 procent. De sociaal-democratische en communistische oppositie probeert de behandeling van die wet te vertragen met een recordaantal van 137.000 amendementen, gewoonlijk goed voor tien jaar debat. Gisteren riep oppositieleider François Hollande op tot uitstel van het debat tot na de presidentsverkiezingen in april volgend jaar. De vakbond CGT organiseerde een referendum onder de 50.000 werknemers van GDF. Ruim 94 procent zou tegen de privatisering zijn.

Privatisering: pagina 10

Rectificatie / Gerectificeerd

De kop Steun uit Brussel voor Franse fusie (8 september, pagina 9) suggereert dat de Europese Commissie het samengaan steunt van de Franse concerns Gaz de France en Suez. De Commissie heeft daarover nog geen besluit genomen. Wel heeft zij, zoals bericht wordt, laten weten zich niet te verzetten tegen een gouden aandeel van de Franse staat in de fusiecombinatie.