Spanje stuurt 1100 man naar Zuid-Libanon

Het Spaanse parlement heeft gisteren met overgrote meerderheid – 306 stemmen voor, nul tegen, bij twee onthoudingen – ingestemd met het sturen van 1100 militairen naar de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon, UNIFIL.

Het Spaanse contingent wordt in grootte het derde in Libanon, na dat van Italië en Frankrijk.

Aan de stemming ging een debat vooraf dat vijf uur duurde. In dat debat gaf de oppositionele Partido Popular uiting aan grote scepsis – de missie werd „gevaarlijk” genoemd. Premier José Luis Rodriguez Zapatero stelde dat de missie niet anders wordt dan andere waaraan de Spaanse strijdkrachten deelnemen, zoals die in Irak. Tot die missie in Irak was besloten door de vorige Spaanse regering, die door de Partido Popular werd geleid. Die regering had tot de missie besloten zonder het parlement te raadplegen. Zapatero maakte er na zijn aantreden als premier in april 2004 een eind aan. Zijn regering maakte vervolgens ook het uitzenden van Spaanse troepen voor vredesmissies afhankelijk van toestemming van het parlement.

De Spaanse minister van Defensie, José Antonio Alonso, zei gisteren te verwachten dat een eerste groep van 490 marine-infanteristen en 76 soldaten van de landmacht onmiddellijk – nog vandaag – naar Libanon kan vertrekken om de VN-vredesmacht UNIFIL te versterken.

De regering van Slovenië besloot gisteren twaalf militairen naar Zuid-Libanon te sturen.

Israël heeft gisteren, zoals aangekondigd, een eind gemaakt aan de blokkade van het Libanese luchtruim. De Libanezen vierden dat door een vliegtuig laag boven Beiroet te laten cirkelen. Israël heeft gemeld bereid te zijn ook de zeeblokkade te beëindigen zodra schepen van de internationale gemeenschap ter plekke zijn om voor de kust te patrouilleren en aldus te voorkomen dat de shi’itische organisatie Hezbollah wapens aanvoert. Marineschepen uit Frankrijk, Italië en Griekenland zullen naar verwachting binnen enkele dagen ter plekke zijn.

In Zuid-Libanon hebben Italiaanse soldaten van UNIFIL gisteren hun eerste patrouilles gelopen. Ze doen dat in een gebied van 275 vierkante kilometer die reikt van de kust tot de rivier de Litani. (Reuters, AFP, AP)