Ridderzaal klaar voor Troonrede

Het interieur van de Ridderzaal, met de nieuw gestoffeerde tronen. Ook de wandkleden zijn nieuw, geweven in middeleeuws vlechtmotief. Foto Roel Rozenburg Den Haag:7.9.6 Ridderzaal. foto © Roel Rozenburg
Het interieur van de Ridderzaal, met de nieuw gestoffeerde tronen. Ook de wandkleden zijn nieuw, geweven in middeleeuws vlechtmotief. Foto Roel Rozenburg Den Haag:7.9.6 Ridderzaal. foto © Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

De restauratie van de Ridderzaal is afgerond. Gisteren werd het resultaat gepresenteerd door minister Dekker (VROM, VVD). Bij de herinrichting van de Ridderzaal is uitgegaan van de inrichting in 1904 van architect Pierre Cuypers.

De troon en de twee neventronen zijn opnieuw gestoffeerd, de wanden van de dertiende-eeuwse ruimte zijn in hun oorspronkelijke zandkleur teruggebracht en opgesierd met negentien wandkleden. Deze zijn geweven in middeleeuws vlechtmotief, maar ze zijn wel gefabriceerd op een computergestuurde weefmachine.

Op de kleden zijn onder meer de wapens van de Nederlandse Provinciën, het Rijkswapen en de wapens van de Nederlandse Antillen en Aruba afgebeeld.

Meer informatie over de verkiezingen van 22 november, de concept-verkiezingsprogramma’s en het document van het Centraal Planbureau over de budgettaire ruimte voor de komende kabinetperiode, is te vinden via www.nrc.nl.