Politie Pijnacker beging mogelijk strafbare feiten

Amsterdam. De politie Haaglanden heeft na het Oranjefeest in Pijnacker in mei 2006 te veel geweld gebruikt. Na afloop van het feest braken ongeregeldheden uit, waarna vijf agenten mogelijk te hard hebben opgetreden. Tegen de agenten gaat het openbaar ministerie (OM) strafrechtelijk onderzoek doen. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd feitenonderzoek van de Rijksrecherche. Die concludeert dat er ”in het algemeen terecht is opgetreden en binnen de geweldsinstructie is gebleven”. In de nacht van 6 op 7 mei braken in Pijnacker schermutselingen uit waarbij de politie volgens omstanders disproportioneel geweld gebruikte. Feestgangers raakten gewond door onder meer beten van politiehonden. In de dagen daarna kwamen er bij de politie tientallen klachten binnen. Het OM gaat naar aanleiding van zeven aangiften en acht klachten strafrechtelijk onderzoek doen.