Politicus gepakt met heroïne

De vroegere voorzitter van het Kirgizische parlement, Omoerbek Tekebajev, is woensdag op het vliegveld van Warschau gearresteerd. Bij zijn aankomst in Polen bleek hij 595 gram heroïne in zijn bagage te hebben verstopt. Hij kan daarvoor drie tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen.

Tekebajev wilde in Polen een economisch forum bijwonen. Hij was in het bezit van een diplomatiek paspoort. Hij was óók in het bezit van een Russische matrjosjka-pop waarin zich niet, zoals gebruikelijk, andere poppen bevonden, maar een in plastic verpakte staaf heroïne. Na te zijn betrapt zei Tekebajev wel zelf zijn koffer te hebben gepakt, maar niets van de heroïne te weten.

Tekebajev is een van de meest prominente leiders van Kirgizië. Hij trad in februari af als voorzitter van het parlement nadat hij de Kirgizische president, Koermanbek Bakijev, in het openbaar had aangeraden „zich te gaan ophangen”. Hij zei dat in reactie op kritiek van Bakijev op het werk van het parlement. Sinds zijn aftreden leidt Tekebajev, die nog steeds lid is van het parlement, de oppositiepartij Ata Meken. Tekebajev was in de lente de organisator van straatbetogingen tegen de vermeende invloed van de georganiseerde criminaliteit op het bewind.

Partijvrienden van Tekebajev spraken van „een grove provocatie” van de Kirgizische autoriteiten, die „de belangrijkste oppositieleider in diskrediet willen brengen”. (AFP, AP)