Pas verschenen

LITERATUUR

Donna Leon: Duister glas (Through A Glass, Darkley). Vert. Theo Scholten, Cargo, 300 blz. € 17,90

Guido Brunetti reist naar het eiland Murano om de dood te onderzoeken van een medewerker van de glasfabrieken aldaar. Het slachtoffer blijkt aantekeningen te hebben achtergelaten in een exemplaar van Dantes Inferno. Negende thriller van de Amerikaanse misdaadschrijfster Donna Leon.

Frank Noë: Luca. Querido, 194 blz. € 17,95

Op het station in Amsterdam steekt een kind plotseling zijn hand in die van een jonge man. In zijn hand zit een papiertje met de tekst ‘Please. Zorg goed to me’. De volwassene weet niet zo goed wat hij met het jongetje aan moet. Uiteindelijk neemt hij hem mee naar zijn huis. Frank Noë baseerde zijn nieuwe roman op eigen ervaringen met de opvang van uit huis geplaatste kinderen.

Merel Roze: Fantastica. Archipel, 280 blz. € 16,95Via haar weblog heeft een jonge vrouw contact met veel mannen en in het bijzonder met Jake. Misschien wel de ideale man? Eerste roman van Merel Roze (1975), NRC Handelsblad-columniste.

Marten Toonder: Avonturen van Tom Poes. deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4. De Bezige Bij, € 15, - per deel.

Vier gebonden delen met elk drie verhalen over de stripheld. Het beeldverhaal voor volwassenen verscheen 65 jaar geleden voor het eerst in De Telegraaf, van 1947 tot en met 1998 in deze krant.

NON FICTIE

Ian Buruma: Dood van een gezonde roker (Murder in Amsterdam). Vert. Henk Schreuder, Atlas, 224 blz. € 17,50

Analyse van de Nederlands-Britse auteur Ian Buruma (1951) over de identiteitscrisis die volgens hem hier is ontstaan na de moord op Theo van Gogh.

Dorrit van Dalen: Arabische gom. De fascinerende biografie van een van de meest exotische producten op aarde. Bert Bakker, 256 blz. € 19,95

Journaliste Dorrit van Dalen beschrijft de geschiedenis, culturele context en politieke implicaties van het ‘mysterieuze goedje’ dat vloeit uit de gekneusde stammen van twee soorten acacia’s die alleen in de Sahel groeien.

Twan Huys: Ik ben een New Yorker. Prometheus, 256 blz. € 15,-

Sinds 1999 is Twan Huys correspondent voor Nova in de VS. Over die periode schreef hij een boek waarin hij terugkijkt op onder meer de aanslagen van 11 september en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook sprak hij met onder anderen Bill en Hillary Clinton en vastgoedmagnaat Donald Trump.