OCW: sancties voor scholen met te weinig lesuren

Rotterdam, 8 sept. Scholen die te weinig uren lesgeven, kunnen hun bekostiging kwijtraken. Vorig jaar bleek ”nagenoeg geen enkele” middelbare school het voorgeschreven aantal lesuren te halen. Dat schrijven minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) en staatssecretaris Bruins (Onderwijs, VVD) vandaag aan de Tweede Kamer. De sancties op een tekort aan lesuren gelden vanaf dit schooljaar. Zowel middelbare scholen als mbo-opleidingen kunnen hun bekostiging kwijtraken als ze in gebreke blijven. Mbo-instellingen zouden bovendien de licentie voor een opleiding kunnen verliezen. Een deel van het probleem betreft de planning. Meer dan de helft van de middelbare scholen had vorig jaar te weinig lesuren ingepland, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs.