Nooit meer ‘ergens vervelend’

Iedereen krijgt koorts. Maar hoe meten we de verhoging van onze lichaamstemperatuur? Nieuwe technieken maken de kwikthermometer overbodig.

Met geen van deze thermometers is een rectale meting nog nodig. Links de ThermoKlinik. (Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel) ThermoKlinik, 69 euro. www.bogimmedical.nl. Thermoklinik,Next Temp ,Oorthermometer. foto VINCENT MENTZEL/NRCH == Rotterdam, 4 september 2006
Met geen van deze thermometers is een rectale meting nog nodig. Links de ThermoKlinik. (Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel) ThermoKlinik, 69 euro. www.bogimmedical.nl. Thermoklinik,Next Temp ,Oorthermometer. foto VINCENT MENTZEL/NRCH == Rotterdam, 4 september 2006 Mentzel, Vincent

De gang naar het ziekenhuis is iets dragelijker geworden nu standaard wordt getempt met een oorthermometer. Onze jongste van drie geeft geen kik wanneer de zoveelste verpleegkundige weer eens aan haar oortje trekt. Maar aan een meting ‘in de bibs’ heeft zij, net als haar zusje, een broertje dood.

Al zijn de oren in opmars, nog steeds wordt als meest geëigende lichaamsholte om de temperatuur te meten een andere lichaamsopening genoemd. Eufemistisch, maar niet minder treffend op internet aangeduid als somewhere unpleasant, ‘ergens vervelend’. Met meer dan professionele aandacht is dan ook kennisgenomen van de ThermoKlinik.

Met dit apparaat zou ‘tot een afstand van tien centimeter van het voorhoofd’ de lichaamstemperatuur te bepalen zijn. Nooit meer ‘in de bibs’ en geen noodzaak meer de kinderen wakker te maken voor de nachttemperatuur. Richt op de slaap van het slapende kind, druk een knopje in en ‘piep’, daar verschijnt een uitslag in graden Celsius of Fahrenheit op het display. Tijd voor vergelijkende metingen.

Om te beginnen ergens ‘onplezierig’ een normale digitale kwikthermometer geparkeerd. Een piep geeft de hoogste meting aan, in dit geval 35,7 graden Celsius. Aan de lage kant, want de meest genoemde waarde voor de normale lichaamstemperatuur in de literatuur ligt tussen de 36 en 37 graden Celsius. Ook de oorthermometer van Happy Life, met 14,99 euro de goedkoopste oorthermometer bij de Mediamarkt, geeft lage uitslagen: 34,4 en 35,1. Waarbij eerlijkheidshalve gezegd moet worden dat de laagste meting misschien het gevolg was van het niet verwijderen van een beschermend dopje van folie. De thermometer die meteen en standvastig een geruststellend gemiddelde aanwijst, is het plastic spateltje van NexTemp. Na een minuut onder de tong is aan het aantal zwart verkleurde stipjes te zien hoe de temperatuur is. In de thuistest rond de 36,5 graden.

Aanvankelijk geeft de ThermoKlinik hetzelfde aan als de digitale kwikthermometer, 35,7 graden tien centimeter van het voorhoofd. Enkele metingen later en dichter bij de slaap is het 36,8. Volgens ThermoKlinik, die daarmee een minderheidsstandpunt inneemt, „schommelt de lichaamstemperatuur in de loop van de dag tussen 35,5 en 37,8 graden Celsius”. ThermoKlinik raadt aan een paar keer te meten. Dan is duidelijk dat sprake is van koorts wanneer de temperatuur bovengemiddeld is en is nooit meer zo’n mislukt potlood anywhere unpleasant nodig.

ThermoKlinik, 69 euro. www.bogimmedical.nl.