Netwerk is gekortwiekt

Actualiteitenrubriek Netwerk is verhuisd van zender en tijdstip.

Bij de eerste uitzendingen haakte meer dan de helft van de kijkers af.

Aart Zeeman Foto Dijkstra
Aart Zeeman Foto Dijkstra Dijkstra bv

Er waren weddenschappen op de redactie. Over hoeveel kijkers actualiteitenrubriek Netwerk kwijt zou raken. Het programma werd afgelopen maandag als één van de vele verplaatst. Van het eerste naar het tweede net, en een uur eerder, om half acht. Het programma lijkt gekortwiekt: Netwerk raakte eerder de KRO al kwijt als deelnemende omroep en wordt sinds deze week niet meer na het populaire achtuurjournaal uitgezonden.

Presentator Aart Zeeman (NCRV) zat met zíjn gok – 400.000 kijkers – „in de staart” van de verwachtingen. Maar zelfs hij schrok ontzettend toen hij de eerste cijfers zag. Er kijken nu zo’n 300.000 mensen. Het afgelopen jaar waren dat er gemiddeld nog 755.000 per aflevering. Het is nog te vroeg voor conclusies, maar Zeeman zegt: „Ik hoop dat ik geen gelijk krijg.” Hij denkt dat nieuwe indeling van publieke netten zijn rubriek in gevaar brengt.

Bij de eerste uitzendingen is meer dan de helft van uw kijkers afgehaakt. Wat vindt u van de nieuwe plek ?

„Het is een onzalig tijdstip. Ik dacht: dit kan niet waar zijn. Het is te vroeg, we krijgen mails van mensen die zeggen: ‘ik kijk niet meer want om half acht ben ik nog met de kinderen bezig’. De plek die we hadden, na het achtuurjournaal, wil iedereen wel. Maar wij hielden de kijkers vast.”

Waarom moest Netwerk verhuizen?

„De keuze is gemaakt om alle kijkcijferkanonnen op het eerste net te zetten. Dat kan, maar dan had Netwerk alsnog op Nederland 2 om half negen kunnen zitten. Ons nieuwe tijdstip, half acht, is geen natuurlijke omgeving voor een verdiepend programma. De publieke omroep heeft actualiteiten in het hart van de avond om zeep geholpen.

En nu?

„We laten ons niet als een lam naar de slachtbank brengen. We gaan in ieder geval in een open brief aandacht vragen voor dit probleem. Het is alsof we terug bij af zijn. Netwerk is net opgericht en we moeten helemaal opnieuw onze plaats veroveren. De leiding van de publieke omroep heeft ons in de aanloop voorgespiegeld dat er een potentieel aan kijkers is, dat best op dit tijdstip naar Netwerk zou willen kijken. Maar ik heb gezegd dat het een gevaarlijke gok is.”

Hoe krijgt Netwerk weer meer kijkers?

„Het enige wat je kunt doen is tijdelijk rekening houden met de mix van onderwerpen in je programma. Het is niet verstandig om in een uitzending alleen maar buitenlands nieuws te brengen. Als je op één avond een combinatie van nieuws over Darfur, Congo én Libanon brengt, weet je dat je niet veel kijkers trekt. Dus zorg je dat er ook een item in zit over gehandicaptenzorg in Nederland. Of over verpleeghuizen of kinderopvang. Maar wat we kunnen en willen veranderen is tijdelijk en marginaal.”

Als het becijferde potentieel aan kijkers niet gaat kijken, is dat dan straks jullie schuld?

„Als het aantal kijkers niet groeit, bestaat het gevaar dat een ander soort discussie wordt gevoerd. Dat er gezegd wordt: ‘ga eens wat meer door de knieën, maak je programma wat toegankelijker’. Je wordt kwetsbaar als je minder kijkers hebt.”

Welk effect heeft de verhuizing?

„Ik geef Henk Hagoort, de EO-directeur gelijk. Henk schrijft in zijn weblog dat de toch al goedbekeken programma’s meer kijkers krijgen. Maar de echt publieke programma's worden de dupe.”