Nederlanders bij groot offensief tegen Talibaan

Nederlandse troepen zijn betrokken bij Operatie Medusa in de Afghaanse provincie Kandahar. Canadese troepen begonnen er dit weekend een grootscheeps offensief tegen de Talibaan. Nederland houdt voor Operatie Medusa een gevechtseenheid „achter de hand”, aldus een woordvoerder van Defensie.

Over omvang en aard van die eenheid, en over de vraag of het al tot inzet is gekomen, wil Defensie geen mededelingen doen.

De hoogste militair van de NAVO, de Amerikaanse generaal James Jones, zei gisteren op een persconferentie in het Belgische Bergen dat het bondgenootschap versterkingen nodig heeft in het zuiden van Afghanistan. Het gaat volgens Jones om „bescheiden versterkingen”. De bevelhebbers van de NAVO-troepen ter plaatse zouden behoefte hebben aan enkele honderden extra manschappen, en meer helikopters en transportvliegtuigen.

Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer sloot zich hiergisteren bij aan. Hij riep de leden van de alliantie op de Britse, Canadese en Nederlandse troepen te hulp te schieten bij de strijd tegen Talibaan-strijders in het zuiden. Jones erkende dat de NAVO verrast was door de „intensiteit” van de Talibaan-aanvallen sinds troepen van het bondgenootschap in het zuiden zijn gelegerd.

Nederland steunt het streven van Jones om meer NAVO-troepen naar Zuid-Afghanistan te sturen. De generaal heeft hierover de afgelopen dagen intensief overleg gevoerd met de chefs van staven van de verschillende NAVO-landen. Komend weekeinde zouden tijdens een zitting van het ‘militair comité’ beslissingen moeten vallen. „Het lijkt ons een goed idee wanneer andere landen meer troepen naar Zuid-Afghanistan sturen”, aldus een woordvoerder van Defensie.

Of Nederland ook bereid is tot het sturen van meer militairen, laat de woordvoerder in het midden: „Wij menen dat Nederland al veel doet daar.”