Mooie tomaten, nú!

Het was weer druk op mijn weblog deze week. Er werden vragen gesteld (waar kun je gele tomaten kopen?), er waren tips (combineer tomaten met dragon, in plaats van basilicum) en recepten (tomaten-balsamicoketchup, rode tomatenolie). Ook is er een discussie opgelaaid naar aanleiding van mijn oproep aan grootgrutters om meer verschillende tomatenrassen in te kopen. Marjolein vindt dat ik, door me zo te richten op supermarkten, hun monopoliepositie alleen maar stimuleer. En dat is ongewenst, schrijft ze.

Marjolein heeft gelijk. Juist door de macht die supermarkten hebben, krijgt een vooruitstrevende kweker als Philip van Antwerpen zijn tomaten hier nauwelijks verkocht. Als zíj vinden dat wij het met vijf soorten tomaten moeten doen – waarvan het grootste deel naar niets smaakt omdat ze in korte tijd met kunstmatige voedingsstoffen zijn opgeblazen en ook nog eens te vroeg zijn geplukt, dan hebben wij weinig te kiezen. We kunnen alleen naar kleinere winkels gaan: de groenteboer, eko-winkel of de markt.

Marjolein koopt zwarte tomaten, echte roma’s en coeur de boeuff-tomaten bij een Turkse super. Ze heeft dus niet alleen gelijk, maar ook geluk: omdat ze zo’n fijne winkel in de buurt heeft, én omdat ze tijd heeft om er tomaten te kopen. De harde realiteit is, vrees ik, dat de meesten van ons geen zwarte-tomatendealer in de buurt hebben. En dat we, zelfs als we die wel zouden hebben, onze boodschappen nog negen van de tien keer bij C1000, Plus of Albert Heijn zouden doen, puur uit tijdgebrek.

Marjolein heeft me wel aan het denken gezet. De supermarkten hebben die macht alleen maar omdat wij ons er vrijwillig aan onderwerpen. Als we zo doorgaan helpen we niet alleen de kleine middenstanders om zeep, maar ook de diversiteit. Diversiteit is essentieel voor een op lange termijn duurzame landbouw, of in dit geval tuinbouw. Naarmate er minder rassen geteeld worden, wordt de tomaat als plantensoort kwetsbaarder. Dus als we in de toekomst tomaten willen blijven eten, moeten we nú iets doen.

De Actie Tomaat: laten we geen tomaten tegen de ruiten van grote kruideniers gooien, maar ze beleefd vragen om meer en mooiere soorten in hun assortiment op te nemen. Dat kan bij C1000 (op www.c1000.nl/default.asp?pg=6), bij Plus (www.plussupermarkt.nl) en bij Albert Heijn (www.ah.nl/-klantenservice/veelgesteldevragen). We kunnen ook af en toe kleinschalig gekweekte tomaten kopen bij de specialist.

Op mijn weblog vind je tomatenrecepten, waaronder dat van Maarten voor huevos rancheros. Besprenkel 4 tomaten met olijfolie en bak ze een kwartier in een hete oven. Pel ze, prak ze tot een grove moes en roer er een fijngesneden pepertje, een fijngehakt teentje knoflook en een eetlepel geraspte ui door. Maak op smaak met zout. Bak, elk apart, 4 maïstortilla’s en 4 eieren in olijfolie. Beleg elke tortilla met een laagje saus, een gebakken ei en weer een laagje saus. Bestrooi met verse koriander.

Janneke Vreugdenhil

Discussieer mee over de noodzaak van diversiteit op www.nrc.nl/kokenetc. Volgende week: nazomeren.