Monniken zonder kappen

Nu moet ik toch even reageren op het artikel `Monniken zonder kappen` (nrc.next, 7 september) over de nieuwe eisen voor een pasfoto wegens de invoering van het biometrische paspoort. Daarvoor moet een gezichtsscan worden gemaakt. Deze scan meet de afstanden tussen ogen, oren, neus en mond. Dat is dan ook de reden dat de ooraanzet te bepalen en de ogen goed zichtbaar moeten zijn.

De hoofddoek heeft hier dus niets mee van doen. Die wordt namelijk niet vóór het gezicht gedragen, maar over het haar en het haar wordt niet gemeten. Paul Lieben kan wel schrijven dat het discriminerend is, maar stel dat wij ieder moslimmeisje zouden vragen haar hoofddoek af te doen voor de foto. Dan wordt een deel van haar zichtbaar dat wij, en ook de douane, nooit te zien krijgen. Denkt u dat dit meewerkt aan de herkenning van dit meisje bij de douane? Wanneer je dit zou gaan doen zien moslimmeisjes er op de foto ineens heel anders uit dan in het echt. Het lijkt mij dat dit niet de bedoeling kan zijn.