Moeizame winst na wake-up call

Na de nederlaag tegen Zuid-Korea herstelden de hockeyers zich gisteravond bij het WK.

Morgen wacht het sleutelduel met gastland Duitsland.

De Nederlandse hockeyinternational Geert-Jan Derikx na zijn doelpunt tegen Zuid-Afrika. Foto Reuters The Netherlands' Geert-Jan Derikx celebrates after scoring against South Africa during their Men's Field Hockey World Cup match at the Warsteiner Hockey Park stadium in Moenchengladbach, Germany, September 7, 2006. The Netherlands won the match 2-0. REUTERS/Pascal Lauener (GERMANY)
De Nederlandse hockeyinternational Geert-Jan Derikx na zijn doelpunt tegen Zuid-Afrika. Foto Reuters The Netherlands' Geert-Jan Derikx celebrates after scoring against South Africa during their Men's Field Hockey World Cup match at the Warsteiner Hockey Park stadium in Moenchengladbach, Germany, September 7, 2006. The Netherlands won the match 2-0. REUTERS/Pascal Lauener (GERMANY) REUTERS

Als geroepen kwam gisteren de tegenstander, die vooraf al had aangegeven tevreden te zijn met de negende plaats bij het wereldkampioenschap hockey in Mönchengladbach. Een hoogvlieger is Zuid-Afrika al jaren niet in het mondiale tophockey. Toch wist het getergde Nederland zich slechts met de grootst mogelijke moeite te ontdoen van de kampioen van Afrika: 2-0.

Het was – althans op papier – de revanche waarop bondscoach Roelant Oltmans had gehoopt, nadat zijn ploeg een dag eerder een valse start had gemaakt tegen Zuid-Korea (2-3). Ook al liet de uitvoering gisteren opnieuw ernstig te wensen over. Maar ‘zijn’ Nederland doet in elk geval weer mee in groep B, waar morgen de sleutelwedstrijd tegen Duitsland wacht. Een nederlaag lijkt de ploeg zich niet te kunnen permitteren, gelet op de kracht van Zuid-Korea, dat vandaag tegenover Engeland staat.

Gehaast gingen de hockeyers gisteravond van start, wakker geschud door de wake-up call van de Aziaten. Rust en overzicht waren ver te zoeken, en al in de zesde minuut tartte de ploeg het noodlot met een serie blunders in de defensie, waardoor Zuid-Afrika’s spits Thornton McDade in stelling werd gebracht. Doelman Guus Vogels voorkwam een vroege treffer voor het in het groen-geel gestoken elftal van de jongste bondscoach van het toernooi, de 32-jarige Paul Revington.

Het openingsdoelpunt viel aan de andere kant, en kwam in de vijftiende minuut van de stick van de strafcornerspecialist, die woensdag ook de gelijkmaker tegen de geraffineerde Koreanen voor zijn rekening had genomen: Taeke Taekema. Na vier vruchteloze pogingen pushte de 26-jarige verdediger van Amsterdam raak. Daarmee smoorde hij de discussie, die vroeg of laat toch zal ontstaan binnen de Nederlandse ploeg. Met als inzet de vraag of collega Roderick Weusthof, gezegend met een volgens kenners venijniger sleeppush, voortaan niet ‘op de kop van de cirkel’ moet staan?

Die discussie is van later zorg voor Oltmans, wiens eerste prioriteit nu de overlevingstocht in groep B is. Zijn voormalige assistent Maurits Hendriks, tegenwoordig bondscoach van Spanje, is van mening dat Nederland zich ondanks het weinig verheffende spel geen zorgen behoeft te maken. „Nederland blijft favoriet; de sfeer is goed, fysiek zijn ze goed, ze spelen een hoog baltempo en beschikken over een brede bank. Tel daarbij een goede keeper en een sterke corner, en je weet genoeg. Alleen is de weg [naar de halve finales] nu even wat pittiger voor ze.”

Of wilde Hendriks zijn voormalige werkgever bewust in de favorietenrol duwen, om zo zelf voorlopig buiten schot te blijven met Spanje dat gisteren olympisch kampioen Australië met 3-1 versloeg? Het zou niet de eerste keer zijn dat de oud-doelman zich bedient van psychologische oorlogsvoering – ook in het doorgaans zo gemoedelijke hockey inmiddels een gebruikelijk wapen. Niet voor niets liet Hendriks onlangs weten dat Weusthof zijn eerste keuze zou zijn. „Want die heeft gewoon een betere push dan Taekema.”

Nederland mag dan fitter zijn dan ooit tevoren, Zuid-Afrika bewees maar weer eens dat de technisch/tactische tekortkomingen in het hedendaagse tophockey vrij eenvoudig te compenseren zijn met de nodige trainingsarbeid. Hinderlijk liepen de geel-groenen gisteravond hun tegenstanders voor de voeten, waarbij vooral aanvoerder Jeroen Delmee het moest ontgelden. Aan zijn geliefde bezigheid, het uitzetten van de lijnen, kwam Nederlands recordinternational (346 caps) daardoor niet of nauwelijks toe. Telkens zat er een tegenstander bovenop zijn huid.

Nederland had wat goed te maken tegen de bescheiden nummer elf van de wereldranglijst, die nog altijd een grotendeels blank karakter heeft. Maar in die opzet slaagde het elftal niet. Integendeel: gaandeweg de tweede helft vatten de Zuid-Afrikanen steeds meer moed, terwijl Nederland verkrampte. „Het lijkt wel alsof ze in de stress schieten”, constateerde coach Eric Verboom van Oranje Zwart tegen het einde van de wedstrijd vanaf de tribunes. Niet veel later tekende Geert-Jan Derikx alsnog de bevrijdende treffer aan: 2-0.

Vastklampen kan de selectie zich aan de wetenschap dat Nederland in het verleden vaker een wedstrijd verloor op weg naar de titel bij een groot titeltoernooi.

Videoreportages, uitslagen en meer info over het WK hockey op nrc.nl/wkhockey