Militairen in België opgepakt

. Rechts-extremisten in Vlaanderen zijn van plan geweest een aanslag te plegen. Dat zegt de Belgische politie nadat gisteren bij invallen op verschillende plaatsen in het land in totaal zeventien verdachten zijn gearresteerd. Bij de huiszoekingen werd onder andere een klaargemaakte bom gevonden en een brief waarin de te plegen aanslag werd opgeëist. Aanwijzingen voor een concreet doel zijn niet aangetroffen.

De politie viel, op sommige plaatsen begeleid door televisiecamera’s, niet alleen achttien privé-woningen binnen maar ook vijf kazernes. Onder de aangehouden personen bevinden zich tien militairen. De hoofdverdachte is eveneens een militair. Hij was gelegerd op de basis in Leopoldsburg ten zuiden van Eindhoven. De man is lid van de beweging Bloed-Bodem-Eer-Trouw. Bij de militairen ging het om een kandidaat-officier, een onderofficier en acht gewone soldaten.

Volgens federaal procureur Daniel Bernard koesterden de verdachten het gedachtegoed van „racisme, xenofobie, negationisme (ontkenning van de Holocaust), antisemitisme en neonazisme”. De hoofdverdachte organiseerde paramilitaire oefeningen en handel in wapens in zijn kazerne. Volgens Bernard had de groep „ontwrichting van de basisstructuren” van het land op het oog.