Lekker vies 2 Lawaaisoep

Bij jou thuis kookt vast je vader of je moeder, maar je kunt het zelf ook. Lekkere gerechten waarbij je mag knoeien. Hoe je die maakt, leer je van Menno. Deze week: lawaaisoep.

Lawaaisoep. Yum! foto Menno Steketee
Lawaaisoep. Yum! foto Menno Steketee Steketee, Menno

In kookboeken staat vaak heel precies hoe je eten moet klaarmaken. Maar met die recepten is het net als met schilderen: als je alleen maar binnen lijntjes mag verven, is er niks aan. Je moet je eigen gang kunnen gaan. En het is net zo lekker. Neem die strenge recepten dus gewoon met een korrel zout – liefst een goeie snuf grof zeezout.

Een gerecht waarvoor bijna geen voorschriften bestaan is lawaaisoep. Mijn oma maakte altijd lawaaisoep en, zoals iedereen weet kunnen oma’s de lekkerste soep maken. Daarom staat op soepblikken vaak ‘naar grootmoeders recept’.

Sommige mensen denken dat die soep lawaaisoep heet omdat er altijd uien of bruine bonen in zitten. Daar ga je van winden. Maar als dat zo was, dan had mijn oma die soep nooit lawaaisoep genoemd, want van dat soort grapjes was ze niet gediend. Nee, lawaaisoep heet zo omdat je die met een hoop poeha kunt opdienen, maar die eigenlijk niks voorstelt – een soort herrie in de keuken, dus. En die soep stelt zo weinig voor doordat je er restjes in gooit.

Laten we eens even zien wat er in de Lekker vies-keuken rondslingert. Aha, daar hebben we wat uitjes, een half netje sjalotjes, een uitdrogende prei. Knoflook ligt altijd wel ergens en daar is nog een half zakje Italiaanse kruiden. O ja, en wat ontbijtspek dat niet meer zo vers is. We schrijven het even op:

ui

sjalotjes

knoflook

uitdrogende prei

’n half zakje Italiaanse kruiden

niet meer zo vers ontbijtspek

Deze lawaaisoep zal wel een beetje op uiensoep lijken. Gelukkig is er ook nog wat oud stokbrood en een kaaskorst waar nog makkelijk wat vanaf kan worden geraspt. Voor gegratineerd brood, voor op de soep. Maar het had natuurlijk net zo goed kunnen zijn:

een paar tomaten

een half bakje champignons

een stuk van een kip die we vorige week

niet helemaal hebben opgegeten

en een courgette achter uit de groentelade

Dat wordt dan kippenlawaaisoep. Voor de uienlawaaisoep: bak het spek uit en gooi er gesneden ui, prei, knoflook en sjalotjes bij. Laat een uur met de kruiden sudderen. Giet er dan water bij tot de soep dun genoeg is. Je kúnt er nog een bouillonblok bij doen, alleen als je van erg zout houdt. Rasp de kaas, leg op de sneetjes stokbrood en rooster goudbruin in de oven. Soep in kom, kaasbrood erop. Klaar. Laatste tip: de soep niet te lang laten koken, want dan ga je de soep ruiken. En, zoals mijn oma zei, wat je ruikt zit niet meer in de soep.

Weet je ook een lekker vies recept? Stuur het naar kinderpagina@nrc.nl