Koers Wegener na speculaties omhoog

De beurskoers van Wegener, uitgever van onder andere TC Tubantia en het Brabants Dagblad, is vanmorgen met ruim 8 procent gestegen na speculaties over opsplitsing van het concern. Rond het middaguur noteerde het aandeel 9,58 euro.

Het Britse beleggingsfonds Governance for Owners heeft een belang van ruim 5 procent in de regionale krantenuitgever opgebouwd. Dit blijkt uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten. Volgens financieel bestuurder J. Wegstapel voert Wegener „net zoals met andere aandeelhouders regelmatig gesprekken” met het fonds. „Wij hebben Governance for Owners onlangs in Londen gesproken, na publicatie van onze halfjaarcijfers.’’ Volgens Wegstapel heeft hij tijdens dat gesprek „niets gemerkt van enige agressiviteit”. „Ik zou ze zelf daarom niet in de categorie hedgefondsen plaatsen.”

Op dit moment ligt het industriële concern Stork onder vuur van twee Angelsaksische hedgefondsen, die een opsplitsing van het bedrijf willen. Hedgefondsen zijn activistische aandeelhouders die via hun belang verandering bij een beursgenoteerde onderneming willen afdwingen.

Volgens analisten ligt het voor de hand dat de regionale krantenuitgever in elk geval zijn direct marketingtak afstoot. De direct marketingactiviteiten zijn verlieslatend. Wegener is sinds enkele jaren bezig om het bedrijfsonderdeel te reorganiseren.

Aanvankelijk zou direct marketing een volwaardige tweede pijler onder het Apeldoornse informatieconcern moeten vormen. Maar de afgelopen jaren is deze activiteit juist afgebouwd. De afgelopen anderhalfjaar zijn vijf bedrijfsonderdelen van direct marketing verkocht.

Governance for Owners meldt op zijn website belangen te nemen in bedrijven waar veranderingen kunnen worden doorgevoerd. De investeringsmaatschappij bestaat sinds twee jaar. Het neemt doorgaans relatief grote belangen in ondernemingen.