Klifhanger 3 Geheime toegangscode

Is Tjalling Tjoekes werkelijk dapper en slim genoeg voor de gevaarlijke expeditie? Voor alle zekerheid stellen we hem, voor hij echt vertrekt, nog een paar vragen.

illustratie Daan Remmerts de Vries
illustratie Daan Remmerts de Vries Remmerts de Vries, Daan

Hallo daar, TJALLING TJOEKES,

Bedankt voor je brief waarin je schrijft dat je mee wilt met DE GROTE EXPEDITIE.

Na heel lang nadenken is besloten dat JIJ degene bent die mee mag! GEFELICITEERD!

We kregen een berg brieven van geweldige en heel geschikte kandidaten, maar we kozen voor JOU. Het is namelijk handig dat jij van het platteland komt en veel weet van BLOED en BEESTEN.

Onze reis zal langs vreemde wegen voeren en kan heel GEVAARLIJK zijn. Ben je daar op voorbereid? Ja toch? Je moet wel enorm sportief en heel sterk zijn, als boerenzoon.

Een heel klein beetje twijfelen we nog. Je brief was leuk en aardig, maarre… je bent toch niet zo iemand die veel boeken leest? Iemand die graag over avonturen droomt, maar ze niet zelf wil beleven? Dit is geen fantasieverhaaltje, en ook geen film of game, besef dat wel. Dit is ECHT. Ben je werkelijk dapper en slim genoeg?

Voor alle zekerheid zijn hier nog twee vragen:

1) Vuur maken zonder lucifers en aansteker, hoe doe je dat? Noem TWEE MANIEREN.

2) LOS OP: Het komt en het gaat, en toch hangt het vaak op één plek. Het is altijd om je heen, het zit zelfs in je, en toch loopt het ook zonder jou. Je kunt het niet proeven of ruiken, je kunt het wel horen. En je kunt het zien: tegen de wand, en –met een beetje geduld- ook in de spiegel…

Als je de antwoorden op deze raadsels weet, kun je definitief mee op reis. Ze vormen JOUW GEHEIME TOEGANGSCODE. Kom volgende week donderdag naar de zon… als je de antwoorden goed hebt, vertrekken we meteen!

Wat je in ieder geval MEE moet nemen: mes, zwembroek, warme en koude kleren, regenjas. Verder is handig: zaklantaarn, touw, horloge, verrekijker, kompas, opschrijfboek, schone sokken, stevige schoenen en een schepnet. Dropjes zijn lekker, vooral muntendrop, tv-tjes (van die grijs-witte kleine) en zure matjes. En SPEKKIES maar dan wel die met zo’n suikerlaagje aan de buitenkant aub. Twee kilo van alle soorten snoep is genoeg, maar meer is beter. Vergeet niet ook een slaapzak in te pakken.

O ja, het adres van DE ZON is:

Stoppeldreef 17, Rotterdam

We verwachten je daar donderdagavond, om zeven minuten over zeven PRECIES.

Met groetjes,

Judith Eiselin & Daan Remmerts de Vries

Wil je iets kwijt naar aanleiding van de brief van Tjalling? Schrijf het naar NRC Handelsblad, Postbus 3372, 1001 AD Amsterdam ofe-mail naar kinderpagina@nrc.nl