Keren Levi wint eerste BNG-prijs voor dans

De Israëlisch-Nederlandse choreografe Keren Levi (1972) krijgt vanavond in Amsterdam de eerste BNG-prijs uitgereikt, waaraan een geldbedrag van 50.000 euro is verbonden.

De nieuwe prijs is ingesteld door het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Hij is bedoeld voor veelbelovende theatermakers die het afgelopen seizoen een voorstelling maakten in de Serie Nieuwe Theatermakers. In deze serie krijgen kleine, kortlopende voorstellingen de kans om alsnog op tournee te gaan. Levi moet het prijsgeld besteden aan een nieuwe voorstelling in de serie.

Levi wordt bekroond voor haar voorstelling Territory. De jury schrijft hierover: „Door een weldoordachte mix van muziek, beweging en dans, videobeeld en spel ontstaat een handtekening van de maker, een eigen stijl. Bovendien spreekt uit de details de professionaliteit, de ambitie en het engagement van Keren Levi.”

De bekroning van Levi als ‘veelbelovende theatermaker’ komt enigszins als een verrassing omdat de choreografe al tien jaar voorstellingen maakt. Zij komt uit het circuit van de Dans Werkplaats Amsterdam (DWA), dat zich richt op de conceptuele dans; dans die wil onderzoeken wat dans precies is. Daarvoor wordt de dans vermengd met andere kunstvormen, vooral beeldende kunst, performances, videokunst en muziek. Levi komt uit Israël, danste daar bij de Kibbutz Dance Compagnie en het Batsheva Ensemble. In 1996 kwam zij naar Nederland.