Kabouter Buttplugactie

De strijd om ‘Kabouter Buttplug’ is opnieuw losgebarsten in Rotterdam. Een jaar geleden kreeg het omstreden kunstwerk van Paul McCarthy (eigenlijke titel Santa Claus) tijdelijk onderdak in een binnentuin van Museum Boijmans, omdat de gemeenteraad de beoogde plaatsing in de openbare ruimte blokkeerde. Vanochtend begonnen winkeliers van de Nieuwe Binnenweg een actie om het werk alsnog bij hen in de winkelstraat te krijgen: gekleurde kaboutervoetjes van het museum naar de winkelstraat verderop en tuinkabouters in alle etalages.

Is de metershoge ‘kabouter met de bildildo’ niet te aanstootgevend? „Onzin”, zegt de woordvoeder van de ondernemersvereniging. „Mijn dochter vindt hem schattig. Er is nooit een goede discussie geweest over het beeld. We hebben de wethouder in een brief gevraagd plaatsing te heroverwegen. Hij staat toch wat zielig weggestopt bij het museum.”