Internet Voorkeur

Google News Archive. Google heeft deze week weer een nieuwe titel toegevoegd aan de lange lijst van diensten van het bedrijf. Google News Archive biedt toegang tot nieuwsarchieven die soms tot tweehonderd jaar teruggaan. De website kan gezien worden als een aanvulling op Google News, dat het laatste nieuws van verschillende bronnen bij elkaar zet. Voor Google News Archive is Google een samenwerking aangegaan met nieuwsarchieven van onder meer The New York Times, The Guardian, Time Magazine en The Wallstreet Journal. De website, die er net zo sober uitziet en simpel werkt als Google.com, zet zoekresultaten automatisch in een tijdslijn. Artikelen uit verschillende periodes worden bij elkaar gezet. Voor een deel verwijst de nieuwe dienst van Google naar gratis artikelen en teksten. Een groot deel is echter alleen tegen betaling volledig te raadplegen. Dit geldt met name voor artikelen die al decennia oud zijn. Gelukkig valt ook te zoeken naar uitsluitend gratis artikelen. Google zegt te werken aan niet-Amerikaanse versies van Google News Archive, maar ook nu al zijn oude artikelen uit Nederlandse kranten te vinden. Zo levert de zoekopdracht ‘val srebrenica’ in totaal 467 resultaten op, waaronder gratis artikelen uit De Volkskrant en NRC Handelsblad.

news.google.com/archivesearch.