Internet Schrijf mee aan boek

Marcel van Driel schreef een griezelverhaal over een monster in de ijskast. Je kunt er zelf de hoofdrol in spelen en het monster bevechten.

Het Kwam uit de Koelkast
Het Kwam uit de Koelkast

Stel je voor je bent de hoofdpersoon in een boek. Je kunt het lezen, je kunt de pagina's omslaan, maar vasthouden kun je het niet. Want dat boek bestaat niet. Niet echt.

Dit klinkt allemaal onlogisch en vraagt om uitleg. Marcel van Driel (39) is nu vier jaar kinderboekenschrijver. Hij dacht „Wat zou het leuk zijn als ik een spannend verhaal op een website zet waarin de lezer de hoofdrol speelt.” Omdat hij alles wat hij bedenkt ook altijd wil uitvoeren, ging hij aan de slag.

Het online-verhaal dat hij schreef heet Het kwam uit de koelkast. Het is een griezelverhaal over een monster in een ijskast. De hoofdpersoon, jij dus, moet het monster bevechten. Je vindt het verhaal op www.marcelvandriel.nl. Klik het eikenblad aan waarop staat Speel zelf de hoofdrol. Dan vraagt Marcel of je een paar gegevens over jezelf wilt invullen.

„Dat is nodig, omdat ik niets weet van het kind dat zich aanmeldt”, zegt Marcel. „Ik weet niet of de hoofdrolspeler blond of bruin haar heeft, of met wie hij of zij bevriend is.” Je verstuurt de gegevens en krijgt dan meteen je verhaal toegezonden. Je naam staat er in, en ook bijvoorbeeld wat je lievelingsspeelgoed is. Kinderen tot twaalf jaar kunnen meedoen.

Dat Marcel niet zoveel weet over de hoofdpersoon, omdat hij die niet kent, betekent dat hij anders moet schrijven dan een boek dat hij helemaal zelf bedenkt. „Ik kan niet teveel over de hoofdpersoon vertellen, want het moet wel allemaal kloppen. Ik vertel daarom juist wat meer over de situatie waarin de hoofdpersoon zich bevindt.”

Het eindresultaat van het boek kun je lezen op je computerscherm. „Je kunt het dus niet vastpakken”, zegt Marcel. „Als je een boek niet kunt vastpakken bestaat het niet, hoewel ik het daar niet helemaal mee eens ben; wat een boek voor mij een boek maakt is de inhoud.”

Marcel ziet deze manier van online-verhaal lezen als een mooie aanvulling voor kinderen die zich bezig houden met internet en denkt niet dat online-lezen een gewoon boek kan vervangen. „Niets is zo fijn als lekker op de bank een boek lezen”, vindt hij. En als je toevallig geen boek bij de hand hebt, dan print je Het kwam uit de koelkast toch gewoon lekker uit?

Denk jij dat over honderd jaar boeken alleen nog via internet gelezen kunnen worden of is dat je reinste onzin?