in de marge

Biostick bestrijdt slechte adem en koortslippen, volgens bijsluiter. Biostick 75 euro www.selecttrade.info 'Biostick', aanbevolen door de NASA BIOSTICK,thermometer. foto VINCENT MENTZEL/NRCH == Rotterdam, 4 september 2006
Biostick bestrijdt slechte adem en koortslippen, volgens bijsluiter. Biostick 75 euro www.selecttrade.info 'Biostick', aanbevolen door de NASA BIOSTICK,thermometer. foto VINCENT MENTZEL/NRCH == Rotterdam, 4 september 2006 Mentzel, Vincent

De Biostick is een rode led, een light emitting diode met een handvat. Je zou hem driemaal daags tegen koortslip en ontstoken tandvlees aan moeten houden en na twee weken zou het euvel weg zijn. Tegen een slechte adem werkt het ook, allemaal volgens de verpakking.

‘Aangeraden door de NASA’ zegt de bijsluiter. Dat is wat overdreven, maar inderdaad, in de jaren negentig waren er experimenten die hintten dat lasers met nabij-infrarood licht wondgenezing bevorderen. De NASA zag er een potentiële therapie in voor astronauten met langzaam helende wonden en ontwikkelde led’s die hoog-energetisch, monochromatisch licht leverden. Tot nu toe is er slechts één onderzoeksgroep druk mee: die van Harry Whelan, neuroloog in Wisconsin.

De therapie zou volgens Whelan ontstekingen in de mond van kinderen met een verzwakt immuunsysteem voorkomen, maar een controlegroep was er niet. De Amerikaan haalde drie jaar geleden wél het gerenommeerde wetenschapsblad PNAS toen hij aantoonde dat de led’s de ogen van blind gemaakte ratten herstelden. Maar navolgers kreeg hij niet en tegenwoordig publiceert hij over led-experimenten met kippeneieren. Over led’s tegen koortslippen, laat staan een slechte adem, is niks bekend.

Twee Weense dermatologen in 1999 haalden wél goede resultaten met een rode laser tegen koortslippen. De wondjes bleven veel langer weg. De distributeur van de Biostick verwijst naar die studie om aan te tonen dat ook dít apparaatje werkt. Gebeld dus met een van de Oostenrijkers: Andreas Schindl, die nu een privékliniek heeft voor schoonheidsbehandelingen met lasers. „Daar wist ik niks van, ik ken het apparaatje niet. Het lijkt me dat led’s iets anders doen dan een laser, volgens mij is het gewoon reclame. Doe ze de groeten bij dat bedrijf.”

Hester van Santen

Biostick 75 euro www.selecttrade.info