Fusie Lucent en Alcatel goedgekeurd

De fusie van het Amerikaanse Lucent en het Franse Alcatel gaat door. Gisteren stemden de aandeelhouders van beide bedrijven in meerderheid in met de fusie. Het bedrijf wordt zo de op een na grootste fabrikant van telecomapparatuur, na het Amerikaanse Cisco.

Aanvankelijk bestonden er van beide kanten bezwaren tegen de fusie. Zo riep een boze Amerikaanse aandeelhoudster van Lucent gisteren dat „de Fransen straks aan de touwtjes zullen trekken”. De aandeelhouders van Alcatel, die 60 procent van het nieuwe bedrijf in handen zullen krijgen, vonden dat zij te veel betalen voor Lucent.

In de VS bestond tevens de vrees dat de Fransen met de overname van Lucent, dat ook technologie voor defensie maakt, toegang zouden krijgen tot gevoelige informatie. Dat hebben de bedrijven opgelost door de gevoelige activiteiten onder te brengen in een dochter, die wordt geleid door Amerikanen. Het Amerikaanse comité voor buitenlandse investeringen moet nog wel toestemming geven voor de overname. Die wordt voor het eind van dit jaar verwacht.

De fusie zal 9.000 werknemers hun baan kosten, hadden de bedrijven al aangekondigd. Dat is ongeveer een tiende van het totaal. Het moet een besparing over drie jaar opleveren van 1,4 miljard euro. De fusie zou nodig zijn omdat ook steeds meer klanten – telecombedrijven – samengaan. Ook bij concurrenten woedt een consolidatieslag. Zo kondigden Nokia en Siemens een samenwerking aan voor telecomapparatuur. Ook nam Ericsson Marconi over. Alcatel neemt ook de draadloze activiteiten van van Nortel Networks, voor 250 miljoen euro.

Het hoofdkantoor van het fusiebedrijf komt in Frankrijk te staan en de bestuursvoorzitter wordt een Amerikaan. Het bedrijf zal actief zijn over de hele wereld. De jaarlijkse omzet van ongeveer 20 miljard euro is gelijkelijk verdeeld over Europa, Azië en de VS.