Frans nijlpaard doneert zaad in Drenthe

Het Dierenpark Emmen heeft sinds woensdag een logeetje: het Franse mannetjesnijlpaard Poupouille. Het is de bedoeling dat de Parijse stier in Drenthe zes nijlpaardkoeien gaat bevruchten. Als de zaaddonor zijn taak heeft volbracht, verhuist hij met twee volwassen koeien naar de Deense hoofdstad. „Het is al erg onrustig in het nachtverblijf van de vrouwen”, zegt bioloog Wijbren Landman van Dierenpark Emmen.

Heeft Emmen geen potente mannetjes?

„We hebben twee stieren, maar die zijn gecastreerd. Met een stier van buiten voorkom je inteelt. Zeven jaar geleden hadden we Emiel in onze kudde rondlopen, een jonge stier waarvan we dachten dat hij nog niet geslachtsrijp was. Maar daar bleken we ons in te hebben vergist. Emiel verwekte zes nakomelingen, onder meer bij zijn moeder en een zuster.”

Hoe verliep de kennismaking met Poupouille?

„We laten de dieren eerst rustig aan elkaar wennen. Dat kan in het nachtverblijf, daar hebben we aan elkaar grenzende hokken. Daar kunnen ze met elkaar babbelen en aan elkaar ruiken. Sinds woensdag is er niet meer rustig geslapen door de vrouwtjes. Ze maken veel geluid en richten voordurend de kop op.”

Parende nijlpaarden, is dat een attractie voor het dierenpark?

„Ik heb het nog nooit gezien. Nijlpaarden paren onder water. En in de tijd van Emiel hadden we nog geen waterzuiveringsinstallatie.”

Eén stier op zes koeien, wordt dat een zware dobber voor Poupouille?

„Zeker. De dames vormen een front, mannetjes hebben het in een kuddevaak zwaar. Een onvruchtbare koe duldt geen stier in haar buurt. En dat blijft niet bij dreigen, kan ik u verzekeren. Daarom zitten mannetjesnijlpaarden zo onder de littekens.”

Arjen Ribbens