FIOD valt binnen bij omstreden olietycoon

Een team van de fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD heeft woensdag invallen gedaan bij een woonhuis en kantoor van de omstreden zakenman John Deuss. Beide invallen vonden plaats in Berg en Dal, nabij Nijmegen. Dat heeft het OM gisteren bekendgemaakt.

Justitie verdenkt een van de bedrijven van Deuss, de op de Nederlandse Antillen gevestigde First Curaçao International Bank (FCIB), vanuit het kantoor in Berg en Dal zonder vergunning te bankieren. Ook onderzoekt de FIOD mogelijke fraude met omzetbelasting. Een woordvoerder bevestigt dat er ook op Curaçao een inval is gedaan. De FCIB heeft op het Caraïbische eiland wel een bankvergunning. De bank is onder meer actief als internetbank.

John Deuss is een mysterieuze zakenman die in de jaren tachtig opdook in tal van publicaties over schimmige olietransacties. De voormalige autohandelaar zou een fortuin hebben verdiend aan illegale olieleveranties aan Zuid-Afrika, ten tijde van het apartheidsregime.

Behalve de FCIB is Deuss aandeelhouder van een bank op Bermuda. Ook is hij bestuurder van het transportbedrijf Transworld Group, met een hoofdkwartier in India. Op het kantoor in Berg en Dal zijn drie zusterbedrijven van Transworld gevestigd, waaraan Deuss’ zuster leiding geeft. Zij was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Ook leidt zij op hetzelfde adres het bedrijf First Commercial Investments Business BV, dat als financierings- en beleggingsmaatschappij opereert.

Volgens de Quote 500, de lijst van rijkste Nederlanders van zakenblad Quote, heeft Deuss een vermogen van 1 miljard euro.