‘Ex-topman Shell haalt 1 miljard op voor fonds’

Voormalig Shell-topman Walter van de Vijver werkt aan een terugkeer in de oliesector. Hij heeft 1 miljard dollar (786 miljoen euro) bij investeerders ingezameld voor zijn nieuwe investeringsmaatschappij East Energy Partners. Dat meldt het weekblad FEM Business in zijn vandaag verschenen uitgave. Van de Vijver werkt samen met de Nederlander Maarten Scholten, voormalig topmanager bij Schlumberger, een toeleverancier voor de oliesector.

Van de Vijver liet vanmorgen per email weten dat het verhaal in het zakenblad ‘voorbarig en onjuist’ is.

Van de Vijver moest in maart 2004 opstappen als hoofd exploratie en productie bij Shell om zijn rol in het reserveschandaal. Hij bleek jarenlang geweten te hebben dat Shell zijn reserves te hoog inschatte.

Met zijn investeringsmaatschappij wil hij een nieuwe technologie inzetten, waarmee de opbrengst verhoogd kan worden van uitgeputte of verwaarloosde olie- en gasvelden. In het weekblad zegt een van zijn investeerders, die niet met naam wordt genoemd, dat Van de Vijver al een miljard dollar heeft ingezameld.

Tot de investeerders die Van de Vijver heeft gevonden, zouden volgens het zakenblad het bedrijf SHV van de familie Fentener van Vlissingen, de Bank of Scotland en drie Arabische partners behoren. Een andere investeerder zou Commonwealth Investment zijn, dat onder meer werkt voor de familie Dreesmann, vastgoedondernemer Hans van Veggel en de Maastrichtse kunsthandelaar Rob Noortman. Van de Vijver wil nog niets zeggen over zijn plannen.

De Amerikaanse beursautoriteit SEC besloot onlangs geen actie te ondernemen tegen Van de Vijver voor zijn aandeel in de Shell-zaak. Er lopen nog civiele rechtszaken, waarin onder meer 26 pensioenfondsen schadevergoeding eisen van Shell en oud-bestuurders waaronder Van de Vijver.