Ernstige valpartij kost Melchers WK

Wielrenster Mirjam Melchers heeft gisteren bij een ernstige val in de Euregio Tour haar heup, bekken en kaak gebroken. De beoogde kopvrouw van de Nederlandse ploeg mist daardoor in elk geval de WK, over twee weken in het Oostenrijkse Salzburg. „Wanneer ze weer op de fiets zal zitten, is een groot vraagteken”, zegt haar echtgenoot en ploegleider Jean-Paul van Poppel. Melchers (30) is de dragende figuur van de Buitenpoort-Flexpointploeg, die wat betreft rensters en sponsors rond haar is gebouwd.

Gisteravond onderging de toprenster in een ziekenhuis in Aken een zes uur durende operatie. „Die is volledig geslaagd, ze hebben alles weer op z’n plaats gezet”, zegt Geert Broekhuizen, woordvoerder van de ploeg. „Naast heup en bekken hebben de doktoren ook direct haar kaak behandeld. Er stonden bovendien wat tanden scheef en ze was er een paar kwijt. Mirjam moet nog een week in het ziekenhuis blijven, daarna begint de revalidatie.”

Na haar tweede overwinning in de Ronde van Vlaanderen in april en een operatie aan een liesslagader in juni bereidde Melchers zich in de Euregio Tour voor op de WK. In de derde etappe kwam ze in een afdaling hard ten val. „Jean-Paul had de rensters via het communicatiesysteem nog gewaarschuwd voor een aantal scherpe bochten vlak na elkaar”, zegt Broekhuizen. „Mirjam is uit een bocht gevlogen en een paar keer over de kop geslagen. Wonder boven wonder heeft ze verder niemand geraakt.” De val was volgens hem niet te wijten aan het gevaarlijke parcours. „Al moet ik zeggen dat het wegdek erg slecht was.”