Eiwit dat tumoren onderdrukt maakt ook sneller oud

rotterdam. Het eiwit p16 speelt een grote rol bij verouderingsprocessen. Bij zoogdieren stijgt het gehalte p16 in het bloed bij het ouder worden. En tegelijkertijd neemt het vermogen om uit stamcellen weefsel te vernieuwen en `verjongen` af. P16 was tot nu toe bekend als tumoronderdrukkend. Drie artikelen in het Britse tijdschrift Nature (online) laten zien dat de insulineproductie, de zenuwcelgroei en de bloedcelproductie langer op peil blijven als p16 in de buurt van die groeiplaatsen selectief is uitgeschakeld. P16 kan cellen in een slaaptoestand te brengen, waardoor ze niet meer delen. Een potentiële kankercel kan zo onschadelijk worden gemaakt. Maar weefselherstel en -verjonging wordt moeilijker. De onderzoekers suggereren dat selectief uitschakelen van p16 in de toekomst veroudering kan remmen.