Eén klassieke cultfilm

De zwarte komedie ‘C’est arrivé près de chez vous ’ was zijn grote succes én zijn enige speelfilm. De Belgische regisseur Rémy Belvaux overleed maandag.

De poster van de film "C'est arrivé près de chez vous"
De poster van de film "C'est arrivé près de chez vous"

De Waalse filmer en acteur Rémy Belvaux ismaandag op 38-jarige leeftijd in het Franse Orry-la-Ville overleden. Dit heeft zijn familie gisteren bekendgemaakt. Over de doodsoorzaak is niets meegedeeld.

Belvaux was de laatste jaren vooral actief als regisseur van reclamefilms, maar heeft zijn plaats in de geschiedenis veroverd als de bedenker, schrijver, producent, maker, editor en een der hoofdrolspelers van C’est arrivé près de chez vous uit 1992. Deze zeer zwart-komische quasi-documentaire werd dat jaar vertoond op het filmfestival van Cannes. De film won er enkele prijzen, waaronder die van de Semaine de la Critique en maakte daarna een zegetocht door filmtheaters in de hele wereld. C’est arrivé près de chez vous, ook wel bekend onder de Engelse titel Man Bites Dog, werd een culthit, hoofdrolspeler Benoît Poelvoorde is er een ster mee geworden.

De in Namen geboren Belvaux had een korte film gemaakt met zijn broer Lucas, die een veel bekender acteur zou worden dan hij, toen hij met vrienden van de Brusselse filmschool, Poelvoorde en André Bonzel en met Vincent Tavier het verhaal van C’est arrivé bedacht, waarin een al te gretige, onervaren cameraploeg een zelfgenoegzame huurmoordenaar volgt (Poelvoorde). Zij, en met name de regisseur die Belvaux zelf speelde, worden meegezogen door het charisma van de killer, met hilarische en huiveringwekkende gevolgen.

De film paste precies in een destijds heersende trend, die van de nouvelle violence, met Tarantino’s Reservoir Dogs in hetzelfde jaar. Maar C’est arrivé zou de laatste speelfilm van Belvaux bliven. Hij ging in Parijs met veel succes reclamefilms maken, met opdrachten van onder meer het Franse telecombedrijf SFR.

In 1998 dook hij ineens op als activist die Microsoft-eigenaar Bill Gates in Brussel een taart in het gezicht duwde, samen met de bekende Waalse grappenmaker Noël Godin, die ook rondwaarde in het filmvriendencircuit van Belvaux.