Een identiek masker voor elke inwoner

Foto Skart De maatschappij verliest door de komst van de commerciële televisie haar eigenheid, constateerde het kunstenaarscollectief Skart. Dit zijn negen fotografen die in 2001 bij elkaar kwamen in hun eindexamenjaar van de Koninklijke academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Dus ook de Amerikaans ogende villawijk. ,,Je vraagt je af waar dat is. De foto kan overal gemaakt zijn.'' Voor de duidelijkheid: voor deze foto togen de kunstenaars naar het vakantiepark Cape Helius in Hellevoetsluis. De acht groepsportretten zijn van zondag 10 september tot en met 27 oktober te zien in de openlucht op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.
Foto Skart De maatschappij verliest door de komst van de commerciële televisie haar eigenheid, constateerde het kunstenaarscollectief Skart. Dit zijn negen fotografen die in 2001 bij elkaar kwamen in hun eindexamenjaar van de Koninklijke academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Dus ook de Amerikaans ogende villawijk. ,,Je vraagt je af waar dat is. De foto kan overal gemaakt zijn.'' Voor de duidelijkheid: voor deze foto togen de kunstenaars naar het vakantiepark Cape Helius in Hellevoetsluis. De acht groepsportretten zijn van zondag 10 september tot en met 27 oktober te zien in de openlucht op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.

De maatschappij verliest door de komst van de commerciële televisie haar eigenheid, constateerde het kunstenaarscollectief Skart. Dit zijn negen fotografen die in 2001 bij elkaar kwamen in hun eindexamenjaar van de Koninklijke academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

De groep ging op zoek naar locaties die het verlies van identiteit kunnen laten zien. Acht van deze plekken legden zij vast. ,,Interieur- en modeprogramma's laten ons zien hoe het zou moeten. We ontkomen daar niet aan'', zegt Lars van den Brink van Skart. ,,Ook wij zelf niet. Door de televisie krijg je de indruk dat je niet bij blijft lopen als je niet meedoet. Wij willen mensen daar mee confronteren.''

Het collectief zette op verschillende locaties mensen met maskers op de foto. ,,Om een beeld te geven van hoe Nederland eruit ziet als het de identiteit verliest. De hele bevolking is dan identiek.'' De foto's zijn gemaakt in onder andere een moskee in aanbouw en een ziekenhuis. ,,De locaties zijn verschillend, om te laten zien dat het in heel Nederland gebeurt. Ze zijn eigenlijk inwisselbaar.''

Dus ook de Amerikaans ogende villawijk. ,,Je vraagt je af waar dat is. De foto kan overal gemaakt zijn.'' Voor de duidelijkheid: voor deze foto togen de kunstenaars naar het vakantiepark Cape Helius in Hellevoetsluis.

De acht groepsportretten zijn van zondag 10 september tot en met 27 oktober te zien in de openlucht op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.