Een driekwartbroek en kabeltrui tegen het pesten

Middelbare scholen melden steeds meer pestincidenten.

Het aanpassen van de kledingstijl aan het postuur kan leerlingen flink wat narigheid besparen.

Helaas kan pesten niet even worden opgelost met wat leuke kledingtips. Toch kunnen simpele aanwijzingen helpen je uitstraling te versterken om daarmee de kans op mogelijke aanleidingen tot pesten te verkleinen. Het kan heel zinvol zijn om te weten wat de sterke punten van je uiterlijk zijn, maar zeker ook hoe je je minder sterke punten eenvoudig kunt camoufleren. Daarom volgen hier enkele tips voor het omgaan met opvallende lichamelijke kenmerken.

1 Tips voor lange mensen

Duik niet in elkaar: ga niet proberen je lengte te verdoezelen. Je bent nu eenmaal lang, dus loop trots rechtop.

Kies voor een volumineus kapsel: als je een lang gezicht hebt, zorg dan dat je haar volume heeft aan de zijkanten. Gel en een föhn doen wonderen. Een hoog kapsel maakt je alleen maar langer.

Draag kleren met breedtestrepen en stevige stoffen: kleding met breedtestrepen en stiksels maakt korter. Stevige stoffen doen het ook goed, net als veel zakken op allerlei plekken en kleding die lekker wijd om je heen valt. Ook driekwartbroeken met omgeslagen randen maken je kleiner.

Draag geen hoge schoenen en truien met korte mouwen: smalle broeken en hoge schoenen of laarzen zijn niet aan te raden. Net zo min als iets te korte mouwen en broekspijpen. Het lijkt dan net of je handen en voeten te groot zijn en dat maakt een armoedige indruk. Pas op voor shirts met blote halzen als je een lange slanke nek hebt.

2Tips voor kleine mensen

Probeer een lange sjaal en kleding in één kleur: kies voor kleding met verticale strepen of lijnen. Denk bijvoorbeeld aan een reeks knopen onder elkaar of een lange sjaal. Ook kleding in één kleur doet je langer lijken, net als smalle, lange broeken.

Draag onopvallende schoenen: als je schoenen of gympen draagt die erg opvallen, verschuift de aandacht dus naar beneden en lijkt het of je kleiner bent. Het is dus handig als je schoenen en sokken de kleur aannemen van die van je broek of rok.

Draag de felste kleuren boven: zorg dat de aandacht naar je gezicht gaat door bijvoorbeeld iets bijzonders met je haar te doen of de felste kleur boven te dragen. Zorg er ook voor dat je kleren niet te groot zijn: die maken je kleiner.

3Tips voor dikke mensen

Draag nooit te strakke kleding: als een kledingstuk te strak om bijvoorbeeld billen of buik zit, gaat de aandacht daar onwillekeurig naar toe. Dat kan aanleiding zijn tot pesterijen. Kleren moeten ook weer niet als een vormeloze zak om je heen rommelen, dat kan ook negatieve aandacht opwekken.

Draag kleding met verticale lijnen: kies kleding met kleuren die bij je passen en niet te veel afwijken van wat de anderen dragen. Let er op dat lijnen en kleuren verticaal lopen, dat oogt slanker.

Schaf mooie sieraden aan: accentueer je aantrekkelijke kanten, zoals je ogen of haar. Draag mooie sieraden. Draag geen grote zakken op plaatsen die daardoor nog zwaarder lijken, bijvoorbeeld op je bovenbenen.

4Tips voor dunne mensen:

Draag kleding met volume: denk bijvoorbeeld aan kabeltruien of spijkerjasjes van lekkere dikke denim. Het moet wel goed passen, want te grote of wijde kleding laat je nog magerder lijken. Draag ook geen truien met afhangende schouders. Het lijkt dan net of de trui van je schouders glijdt.

Zorg ervoor dat je mouwen op maat zijn: fijne, dunne stoffen zijn niet zo’n verstandige keuze. De mouwen en broekspijpen mogen nooit te kort zijn want dan lijken je armen en benen dunner.

In het algemeen geldt dat je moet zorgen dat je zo snel mogelijk in je groep of klas wordt opgenomen. Als je negatief opvalt doordat je bijvoorbeeld altijd te laat komt of heel stilletjes in een hoekje toekijkt, dan kan dat ertoe leiden dat anderen je gaan pesten.

Lukt het niet om deel te worden van een groep, vraag dan zo snel mogelijk hulp, voordat het escaleert. Schaam je nergens voor. Bange mensen worden er snel uitgepikt en kunnen doelwit worden van pesterijen. Om dat te voorkomen is het belangrijk om dat soort gevoelens in een vroeg stadium te herkennen. Er is helemaal niets mis met een beetje hulp van een coach. Je gaat je er zekerder door voelen en hebt een grotere kans pesterijen in de kiem te smoren.

Regien Strategier is imageconsultant. Ze adviseert zakenlui en politici op het gebied van imago en identiteit en is eigenaresse van een kledingwinkel.

Ga naar www.nrc.nl/opinie voor de artikelen van het omslagverhaal over pesten op school (nrc.next, dinsdag 5 september).