DSM bouwt twee nieuwe fabrieken

DSM investeert 100 miljoen euro in de bouw van twee nieuwe fabrieken op zijn industrieterrein Chemelot in Geleen. Het chemieconcern wil de productie van grondstoffen voor onder meer het zeer sterke vezel Dyneema verdubbelen. Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt.

Dyneema-vezels worden gebruikt in onder meer zware afmeerkabels voor schepen, allerlei sporttoepassingen, maar ook in snijbestendige kleding en kogelwerende panelen. De fabrieken gaan in 2008 draaien.

Met deze investeringen reageert DSM op de sterk groeiende vraag naar twee producten, Stanyl-polyamide 46 en Stamylan. De twee nieuwe fabrieken betekenen een verdubbeling van de bestaande productiecapaciteit. Stanyl wordt gebruikt voor allerlei toepassingen, bijvoorbeeld in de automobielindustrie, in mobiele telefoons en computers. Ook het aantal nieuwe toepassingen groeit snel, zoals onderdelen voor lcd-schermen, reflecterende led-behuizingen en tandwielen in allerlei toepassingen. Stamylan wordt gebruikt als sterke en slijtvaste kunststof voor toepassingen in industrie en sport, en in Dyneema.

„Het feit dat DSM deze grote investeringen doet op Chemelot in Geleen, onze grootste en oudste productielocatie, bewijst dat de locatie concurrerend is en laat het belang zien dat DSM aan deze locatie hecht”, aldus Frans Pistorius, directeur van DSM Nederland.