Doe mij zo’n mobiel van 5.400 euro

De telefoon stond ooit op een kastje en was van bakeliet. Dat was in de premobiele tijd. Nu is het mobiel geëvolueerd tot status symbool à la een Cartier of een Rolex.

De Vertu Monza limited edition. Een mobiele telefoon „sterker dan titanium” – en duurder dan veel tweedehands auto’s
De Vertu Monza limited edition. Een mobiele telefoon „sterker dan titanium” – en duurder dan veel tweedehands auto’s

Mobiele telefoons beginnen steeds meer op auto’s te lijken. Welk merk je ook neemt, ze lijken allemaal op elkaar. Vertu heeft echter een serie mobieltjes ontworpen die alles met auto’s te maken hebben, maar verre van standaard zijn. Elk van de zes nieuwe telefoons refereren aan een vermaard racecircuit. Dit circuit staat samen met een uniek nummer tussen de 1 en de 1.000 op de achterkant van het toestel afgebeeld.

Bijzonder aan deze limited edition is het materiaal, een speciaal soort synthetisch rubber, ontwikkeld door DuPont. Behalve dat het materiaal de belijning van het toestel siert, is het ook bedoeld om weerstand te bieden tegen allerlei weersomstandigheden, UV-straling, ozon en chemicaliën. Het is dezelfde soort rubber dat ook wordt toegepast bij onderwater sonarapparatuur, auto-onderdelen en het bekende opzichtige Parijse bouwwerk de Grande Arche de la Défense. De speciaal ontwikkelde legering in het frame zou volgens Vertu zelfs sterker zijn dan titanium. Dat het saffierkristallen oppervlak van het display ook nog eens wordt omgeven door benzinebestendig autoleder, laat zien dat Vertu niet onder stoelen of banken steekt dat de gemiddeld kantoorslaaf niet bepaald de doelgroep is. Dat zou anders alsnog duidelijk worden bij het afrekenen. Voor de prijs van dit toestel (5.400 euro) kan de van snelle auto’s dromende Formule 1-liefhebber immers ook een bescheiden tweedehands bolide aanschaffen.

Maar luxe en bijzonder zijn de toestellen zeker. Wat te denken van het gegeven dat elke toets rust op twee door edelstenen gedragen robijnrode steunpunten. En dat alle toetsen ook nog eens met laser op microniveau geperforeerd zijn. Zodat door de kleine openingen het effect ontstaat van lichtdoorlatend massief staal.

Wie toch nog wat tegen het aankoopbedrag blijft aanhikken, kan wellicht nog worden gerustgesteld door de gedachte dat hij bij eventuele mankementen niet achter in de rij hoeft te gaan staan bij de Primafoon-winkel. Nee, in dat geval behoeft slechts even de speciale ‘concierge-toets’ aan de zijkant van het toestel ingedrukt te worden. De gebruiker heeft namelijk 24 uur per dag en, afhankelijk van de gewenste taal, zeven dagen per week toegang tot een team van specialisten waarbij even uitgehuild kan worden.