Diarree en misselijk van gif

De regering van Ivoorkust stapt op na een gifschandaal.

Een Nederlands handelsconcern is betrokken bij het dumpen van het gif.

De regering van Ivoorkust is deze week opgestapt wegens een gifschandaal waarbij een Nederlands bedrijf is betrokken. Drie mensen zijn overleden na het inademen van giftige dampen, en zeker 1.500 anderen kampen met ademhalingproblemen. Premier Charles Konan Banny, die aanblijft, zal snel een nieuw kabinet vormen.

Het schip Probo Koala, waarmee het gif in augustus werd aangevoerd, was gecharterd door het Londense kantoor van het handelsconcern Trafigura uit Amstelveen. Hetzelfde schip probeerde in juli in de Amsterdamse haven dezelfde soort afval kwijt te raken, bevestigt directeur Th. Smit van verwerkingsbedrijf Amsterdam Port Service (APS).

Een vergelijking van de analyse die APS maakte van het afval met de analyse van de milieudienst in Ivoorkust, wijst uit dat het in beide gevallen gaat om een combinatie van waterstofsulfide, natroloog en mercaptanen. De eerste twee stoffen zijn in hoge concentraties dodelijk. Ook de hoeveelheid afval die in juli bij APS in Amsterdam is aangeboden, 400 ton, komt overeen met de hoeveelheid die in Ivoorkust is achtergebleven.

Volgens directeur Smit is het afval niet door zijn bedrijf verwerkt omdat de eigenaar de verwerking „te duur” vond. Smit: „Het spul stonk vreselijk naar rotte eieren.” Justitie laat weten dat het „incident” in de Amsterdamse haven nog wordt onderzocht door de milieudienst. Het is volgens justitie nog niet duidelijk of het afval dat in Ivoorkust gelost is dezelfde stof is die in Amsterdam is aangeboden.

In Ivoorkust gingen honderden mensen in de havenstad Abidjan de straat op om hun woede te uiten over de illegale dumping van olierestanten in woonwijken. Zij beschuldigden de regering van laksheid en corruptie. Velen van hen kampen met ademhalingsproblemen, misselijkheid, hoofdpijn en diarree.

Het afval is vermoedelijk in de nacht van 19 op 20 augustus gestort. Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de dumping. Tot nu toe zijn in Ivoorkust drie mensen aangehouden.