de beste boeken van week 36

In The Looming Tower (Penguin, € 27,50) vraagt Lawrence Wright zich af wat de historische betekenis is van ‘9/11’. Dramatische tegenstellingen en imposant verwerkte interviews met betrokkenen geven het boek ‘ronduit filmische kwaliteiten’.

In de klassiekenserie ‘De Twintigste Eeuw’ verscheen een heruitgave van Stille sneeuwval (Atlas, €29,90) van Junichiro Tanizaki. De dikke familieroman uit 1948 wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van de Japanse literatuur.

Dat sporten een overschat iets is, maakt Midas Dekkers inzichtelijk in zijn nieuwste boek Lichamelijke oefening (Contact, € 29,90) waarin hij de ‘homo adidas’ bestudeert. ‘Hoe meer het volk beweegt, hoe vetter het wordt. Nederland gaat dezelfde kant op als Amerika. Mijn oplossing zou zijn dat men mij minister van Volksgezondheid maakt. We beginnen er mee dat alle gymnastieklokalen worden omgebouwd tot bibliotheken’.

In zijn ‘intellectuele geschiedenis’ The Parliament of Man (Allen Lane, 361 blz. € 34,99) laat Paul Kennedy zien dat het maar de vraag is of de VN met meer macht effectiever zou opereren. Zijn verhaal van zes decennia VN is ‘trefzeker en uiterst leesbaar. Kennedy beperkt zich tot de essentie. Als je door een realistische bril kijkt, zoals Kennedy in dit boek op een overtuigende manier doet, is er ‘geen reden om te wanhopen over de toekomst van de organisatie’.

Als een kinderhemd (Atlas, € 19,90) van Kristien Hemmerechts is een bundeling verhalen en beschouwingen. ‘Haar onverhulde stijl neemt iets weg van de onderwerpen die ze behandelt. Kort samengevat draait alles hier om leven en dood, en om alles wat daar tussen zit aan ziekte, aftakeling en verlies. De ongegeneerde aanpak zal niet alle lezers evenzeer aanspreken, maar zet het boek wel onder een prettig soort spanning.’

Lees alle recensies op www.nrc.nl/boeken