Blair wil ‘binnen een jaar’ aftreden

De Britse premier Tony Blair stapt binnen een jaar op. Dat heeft hij gisteren tijdens een werkbezoek in Londen gezegd.

Een concrete datum voor zijn vertrek noemde de langst regerende Labourleider in de geschiedenis niet. Blair zei dat het partijcongres, dat over drie weken in Manchester plaatsheeft, zijn „laatste als partijleider” zal zijn.

Blair staat al enige tijd onder groeiende druk van partijleden om zijn ontslag aan te kondigen. Jarenlang was hij de onbetwiste leider van de Labourpartij, die hij in 1997 na achttien jaar uit de oppositie hielp. Maar sinds de Britse deelname aan de oorlog in Irak taant zijn populariteit. Enkele recente interne partijschandalen hebben zijn positie verder verzwakt. In de peilingen scoort ‘Golden Tony’ steeds slechter.

Begin vorig jaar, in de aanloop naar verkiezingen, zei hij wel een derde maar geen vierde termijn te ambiëren. Blair prolongeerde toen zijn premierschap, maar sindsdien is voortdurend over een vertrekdatum gespeculeerd.

Medestanders van Blairs vermoedelijke opvolger Gordon Brown, de huidige minister van Financiën, dringen al geruime tijd aan op meer duidelijkheid over de planning van de machtsoverdracht. Zij hebben al langer de indruk dat Blair bewust treuzelt om zijn oude rivaal nog eenmaal de voet dwars te zetten. De druk op de premier culmineerde woensdag toen acht medewerkers van het kabinet, onder wie een onderminister, ontslag namen uit onvrede met Blairs optreden.

Ook gisteren noemde de premier nog geen precieze datum voor zijn vertrek. „Dat zal ik in de toekomst doen, in het belang van het land. Het is belangrijk dit op een ordelijke manier te doen. Het is belangrijk dat we ons werk voortzetten”, aldus Blair.

Minister Brown, gisteren op bezoek in Glasgow, reageerde dat er weliswaar nog steeds geen duidelijkheid is, maar dat de beslissing aan Blair is. Ook Brown riep de partij op zich nu weer op het werk van de regering te concentreren.

De Britse kranten Financial Times en The Guardian melden vandaag dat Blair en Brown een akkoord hebben bereikt over een datum. De Financial Times bericht dat Blair op 4 mei aftreedt, een dag na de lokale verkiezingen in Wales en Schotland. Volgens The Guardian zal Blair in februari aankondigen dat hij in mei opstapt. (AP, Reuters)