Bagdad: ruim 1500 doden in augustus

Bij sektarisch geweld zijn in de maand augustus in Bagdad en onmiddellijke omgeving 1584 doden gevallen, zo is gisteren meegedeeld door het Iraakse ministerie van Gezondheid.

„Het lijkenhuis van Bagdad heeft in de maand augustus 1584 lijken binnengekregen van mensen die door geweld zijn omgekomen”, aldus de verklaring. Het aantal doden is veertien procent lager dan het aantal doden in juli. Toen vielen er in Bagdad en omgeving 1850 doden, het hoogste maandtotaal sinds de Amerikaanse invasie in 2003. In juni steeg het dodental tot 1350. Vorige week kwam het ministerie van Gezondheid nog met een verklaring waarin stond dat het dodental in augustus de 550 niet had overtroffen. Een verklaring waarom het definitieve dodental zo veel hoger ligt, is niet gegeven. Wel was in de laatste week van augustus sprake van een uitzonderlijk groot aantal aanslagen.

Gisteren – op de dag waarop een begin werd gemaakt met de geleidelijke overdracht van de controle over de Iraakse strijdkrachten aan de Iraakse regering – vielen in Bagdad opnieuw 31 doden bij aanslagen. Tien doden en zeventien gewonden vielen bij een aanslag op een pompstation dat wordt gebruikt door de politie. Bij aanslagen in Mosul, Iskandariya en Kirkuk vielen zeker 21 doden.

Bij het geweld kwamen gisteren drie Amerikaanse soldaten om het leven. Een van hen was een militair die bezweek aan de verwondingen die hij een dag eerder in de provincie Al-Anhar in het westen van Irak had opgelopen bij een aanslag. Het totale aantal Amerikaanse doden sinds de invasie van maart 2003 ligt nu op 2.662.

De leider van Al-Qaeda in Irak, Abu Hamza al-Muhajer, opvolger van de begin juni omgekomen Abu Musda al-Zarqawi, riep op een geluidsopname, die gisteren is verspreid door een internetsite, alle Iraakse sunnieten op „de komende twee weken tenminste één Amerikaan te doden” en daarbij ook de Iraakse shi’ieten niet te sparen. (Reuters, AP, AFP)