Arts geeft te vaak antibiotica

Huisartsen die géén overbodige antibiotica willen voorschrijven aan een verkouden kind moeten niet vertellen dat antibiotica niet helpen, en ook niet dat de klachten wel meevallen. De beste manier om ouders zonder antibioticarecept te laten vertrekken is om adviezen te geven over hoe ze hun verkouden kind kunnen kalmeren en verzorgen.

Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse kinderartsen en sociologen en de aan het Nijmeegse Max Planck-instituut voor psycholinguïstiek verbonden dr. Tanya Stivers. Hun onderzoeksverslag naar reacties van artsen op door hen veronderstelde verwachtingspatronen van ouders is maandag gepubliceerd in de Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.

Artsen schrijven te vaak antibiotica voor aan patiënten met een verkoudheid of een voorhoofdsholte- of keelontsteking. Die infecties worden door een virus veroorzaakt. Antibiotica doden geen virussen, maar alleen (sommige) bacteriën. In Nederland is zeker meer dan de helft van de bij verkoudheden voorgeschreven antibiotica zinloos.

Patiënten dringen op een antibioticarecept aan. Dat excuus voeren de dokters aan voor hun voorschrijfgedrag. Maar dat bleek niet uit de video-opnamen die de onderzoekers van 522 doktersbezoeken maakten. Uit een analyse bleek dat ouders die een discussie begonnen over het ‘behandelplan’ van de dokter vaak eindigden met een antibioticarecept. Maar die discussies begonnen vaak als de dokter begon met wat niet helpt en dat het allemaal niet erg is. Ook blijkt de dokter vaak antibiotica voor te schrijven als de ouders zelf met een diagnose aan komen of als ze de geruststelling wilden hebben dat hun kind niet ernstig ziek was.