Aanslag in Kabul op konvooi VS

Een zelfmoordaanslag op een Amerikaans militair konvooi in de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft vanmorgen zeker dertien levens gekost. Vijftig meter vanaf het Massoud-plein, waar de Amerikaanse ambassade ligt, reed volgens ooggetuigen een jongeman met een Toyota corolla in op een van de drie legervoertuigen. De aanslag is opgeëist door de Talibaan.

Het is de grootste zelfmoordaanslag in Kabul sinds de val van het Talibaan-regime, eind 2001. Het voertuig werd door de explosie in tweeën gereten. Twee Amerikaanse militairen kwamen om en twee anderen raakten gewond, aldus een woordvoerder van de door de VS geleide operatie Enduring Freedom. De overige doden zijn Afghaanse burgers. Volgens het hoofd van de politie in Kabul raakten in totaal 29 Afghanen gewond.

Volgens politieagenten en reddingswerkers ter plekke waren er zeker zestien doden, onder wie zeven buitenlandse militairen en beveiligingsmedewerkers.

De explosie was zo krachtig dat in het hele centrum van Kabul ruiten versplinterden. Brokstukken en lichaamsdelen werden in een straal van vijftig meter teruggevonden.

Kabul werd in de jaren na de val van het Talibaan-regime als een van de veiligere delen van Afghanistan beschouwd, maar sinds afgelopen najaar zijn er geregeld (zelfmoord)aanslagen. Begin juli vielen bij een reeks van vijf bomaanslagen in Kabul bijna zestig doden. Vier van de vijf bommen waren toen direct tegen Afghaanse ambtenaren en militairen gericht.

Vandaag bespreken generaals van de NAVO-landen de oproep van secretaris-generaal De Hoop Scheffer om meer manschappen en materieel te leveren aan de stabilisatiemacht ISAF in Zuid-Afghanistan. (AFP, AP, Reuters)

Bin Laden: pagina 4