7 redenen om thuis te blijven

Tom Hanks (Joe Fox in You’ve got mail) vond uiteindelijk via internet zijn geliefde You've Got Mail Year: 1998 Director: Nora Ephron Tom Hanks
Tom Hanks (Joe Fox in You’ve got mail) vond uiteindelijk via internet zijn geliefde You've Got Mail Year: 1998 Director: Nora Ephron Tom Hanks PHOTOS12

Datingsite voor (oud-)leden van studentenverenigingen

www.membersclick.nl

Membersclick.nl is een van vele nieuwe datingsites, maar wel eentje met een specifieke doelgroep: mensen die lid waren, of nog zijn, van een studentenvereniging. Tijdens haar eigen zoektocht naar een partner ontdekte Monique Begemann (43) dat ze bij geen enkele datingsite kon zoeken op studentenvereniging. Dat vond ze jammer: „Een gezamenlijke studentenvereniging geeft toch de beste klik. Je hebt vergelijkbare dingen meegemaakt, en je hebt dezelfde interesses.” Natuurlijk, zegt ze, is het een beperkte manier van zoeken. „Maar een gespreksonderwerp is wel makkelijker gevonden. Je bent allebei heropgevoed door de vereniging, met dezelfde mores, regeltjes en tradities. Waarschijnlijk ken je zelfs huisgenoten van de ander. En huidige leden kunnen via de site een date voor het gala vinden.” De site bestaat nu een maand en heeft 94 leden. „Niet echt veel”, erkent Begemann, „maar binnenkort ga ik alle verenigingen mailen.” Zelf is ze niet ingeschreven. „Ik heb nu allemaal interviews, maar over een tijdje ga ik zeker kijken of er wat leuks tussen zit!” (MLu)

2 Docusoap

De Jeugd van tegenwoordig op zijn best

Ned. 3, 23.55-00.25u.

Docusoaps over Nederlandstalige artiesten tieren welig. De TROS begint op Nederland 1 met een nieuwe reeks van twaalf delen over volkszanger Jan(tje) Smit; ondertussen gaat BNN het leven volgen van raptrio De Jeugd Van Tegenwoordig. We zijn ondermeer getuige zijn van de verhuizing van Willie Wartaal, de drie op tournee en verder is het hopen op de onvoorspelbaarheid van de formatie.

3 Monumentenzorg

Restoration village

BBC 2, 22.00-23.00u.

Typisch BBC-programma bezoekt iedere week drie monumenten in het Verenigd Koninkrijk die dringend aan restauratie toe zijn. Het zijn vaak fascinerende gebouwen. Vandaag o.a. een watermolen vermomd als Griekse tempel. Kijkers kunnen stemmen welk gebouw uiteindelijk gerestaureerd wordt, maar een goed plan van de lokale gemeenschap is een voorwaarde. Let op de deskundigen (één heeft de voornaam Ptolemy!)

4 FILM

September

Ned. 2, 23.20-01.10u.

Docudrama van de Duitse regisseur Max Färberböck. Met o.a. Catharina Schuchmann en Justus von Dohnany. Wat deden de aanslagen van 11 september met Duitsland? Om het antwoord te vinden volgt Färberbock vijf normale mensen. Zoals een Duitse vrouw met een Pakistaanse man die ze begint te wantrouwen, een jonge moeder die haar zoontje probeert af te schermen en een nieuwslezer die het Duitse journaal presenteert.

5 Game

Call of Juarez

Platform: 49,95 euro (pc), uitgever: Atoll Soft

Er heerst een rare consensus binnen de gamejournalistiek (ja, ja, die bestaan, gamejournalisten!) dat cowboygames niet hip zouden zijn. Opvallend, want de bekende spaghettiwesterns van Clint Eastwood vinden bij videotheek nog altijd gretig aftrek. Toch spelen gamers liever een soldaat in WO II na dan een scherpschutter in het stoffige Wilde Westen. Ontwikkelaar Techland trekt zich niets aan van deze trend en komt nu met Call of Juarez; een first-person shooter met meer verhaal dan je binnen het genre zou verwachten. Twee verhalen zelfs: die van Billy; een jonge knaap verdacht van moord en priester Ray; een voormalig crimineel die geroepen is door God en met zijn gun in de hand en de bijbel in de andere boeven naar het hiernamaals helpt. Ray jaagt Billy op en zo beleef je twee verhaallijnen en twee afwijkende speelstijlen. (JM)

6 SCHOOLTV

Schooltv-weekjournaal

Ned. 3, 11.00-11.45u.

Het Schooltv-weekjournaal bestaat vijfentwintig jaar. Het wekelijkse nieuwsoverzicht voor kinderen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs begint het nieuwe seizoen met een speciale jubileumuitzending. In de extra lange uitzending wordt teruggekeken op hoogtepunten uit vijfentwintig jaar nieuws. Hoe zag het Schooltv-weekjournaal er vroeger uit? In het nieuwe onderdeel Mag ’k ff!! krijgen kinderen de mogelijkheid hun eigen nieuwsitems te maken. Het eerste filmpje is gemaakt door kinderen tijdens de reünie van het Schooltv-weekjournaal in het nieuwe gebouw van Beeld en Geluid. Zij interviewen bekende oud-presentatoren zoals Jan Douwe Kroeske en Bas Westerweel. Verder worden leerkrachten in een quiz getest op hun kennis van de afgelopen vijfentwintig jaar. Leerlingen helpen hen de rages van de afgelopen 25 jaar zo goed mogelijk uit te beelden. (EL)

7 Eerste zinnen

Ganzen en mijn schoonmoeder

www.bulwer-lytton.com

Op de website van de faculteit Engels van de San José State University staat www niet voor World Wide Web, maar is het een afkorting voor ‘Wretched writers welcome’. Hier vind je een verzameling van de slechtste openingszinnen uit de literatuur of wat daarvoor wil doorgaan – wel alleen in het Engels. De winnende zin van dit jaar is te lang om hier te citeren, maar onder de runners up zijn ook fraaie staaltjes schrijfkunst. Zoals: „Het was een dag als alle andere, het was alleen een woensdag, dus in werkelijkheid was het een dag als 1/7 van alle andere.” Of: „De gans waggelde de weg over, langzaam en zwaar, precies zoals mijn schoonmoeder zou doen als ze een gans was.” Of, eigenlijk onvertaalbaar: „Twas brillig, and the toves were not just slithy, they were stinking drunk.” Scroll door, dan kom je ook de winnaar bij de kinderboeken tegen en de slechtste manier om grote borsten te beschrijven. (MLe)

Met bijdragen van Ewout Lamé, Marc Leijendekker, Marleen Luijt en Jan Meijroos