17 Vlaamse extremisten gearresteerd

Rechtsextremisten in Vlaanderen zijn van plan geweest een aanslag te plegen. Dat zegt de Belgische politie nadat zij gisteren zeventien verdachten, onder wie tien beroepsmilitairen, had gearresteerd.

Bij huiszoekingen op verschillende plaatsen in Vlaanderen werden onder andere een klaargemaakte bom gevonden en een brief waarin een aanslag werd opgeëist. Aanwijzingen voor een concrete aanslag zijn niet aangetroffen. Vanochtend stelde de onderzoeksrechter vier verdachten voorlopig op vrije voeten.

De politie viel, op sommige plaatsen begeleid door tv-camera’s, niet alleen achttien privé-woningen binnen, maar ook vijf kazernes in Leopoldsburg, Kleine Brogel, Peer, Brussel en Zedelgem.

De hoofdverdachte, Thomas B., is een militair. Hij was gelegerd op de basis in Leopoldsburg ten zuiden van Eindhoven. De man was lid van de beweging Bloed-Bodem-Eer-Trouw, een afsplitsing van de Vlaamse afdeling van de Britse extreem-rechtse en gewelddadige skinhead-organisatie Blood and Honour.

Bij de aangehouden militairen gaat het om een kandidaat-officier, een onderofficier en acht gewone soldaten. Volgens federaal procureur Daniel Bernard koesterden de verdachten het gedachtengoed van „racisme, xenofobie, negationisme [ontkenning van de Holocaust, red.], antisemitisme en neonazisme”.

De hoofdverdachte zou paramilitaire oefeningen hebben georganiseerd, onder andere op zijn kazerne. Tevens zou hij een geheime handel in wapens hebben opgezet. Procureur Bernard zei dat de groep „ontwrichting van de basisstructuren” van het land op het oog had. Bij de invallen werden zware wapens en explosieven in beslag genomen. Uit de kazernes zouden geen wapens zijn ontvreemd.

De federaal procureur stelde op een persconferentie in Dendermonde dat de hoofdverdachte contacten had met rechtsextremistische groeperingen in het buitenland, waaronder Nederland. Voorts zei hij dat niet is gebleken dat er contacten met politieke partijen waren.

Het onderzoek naar de groep begon in 2004. In de nieuwe Belgische wet tegen het terrorisme staat dat lidmaatschap van een antidemocratische organisatie voldoende is om te worden veroordeeld.

achtergrond: pagina 5