Zwemster zet carrière voort in Eindhoven

Zwemsters Marleen Veldhuis en Hinkelien Schreuder hebben gebroken met hun coaches, respectievelijk Fedor Hes en Mandy van Rooden. Veldhuis zet haar loopbaan voort bij Jacco Verhaeren, tevens technisch directeur van de zwembond (KNZB), bij het Nationaal Zweminstituut Eindhoven. Schreuder gaat voorlopig trainen onder Erwin Maas.

Veldhuis volgt met haar overstap het voorbeeld van Inge Dekker, die eerder haar trainer Dick Bergsma verruilde voor Verhaeren. De 27-jarige sprintster uit Borne, gespecialiseerd op de 50 en 100 meter vrije slag, nam de beslissing, omdat ze toe was aan ‘iets nieuws’, en hoopt met haar overstap haar niveau voor de Olympische Spelen in Peking te verbeteren. „Ze had een nieuwe prikkel nodig”, liet manager Olaf ter Braack namens de vakantie vierende Veldhuis weten tegenover persbureau ANP.

Veldhuis werkte vier jaar samen met Hes en vond onder diens leiding aansluiting bij de internationale (sub)top. Haar keuze kwam voor Hes als een volslagen verrassing. „Het is ontzettend teleurstellend voor mij, want ik had dit absoluut niet verwacht.”

Hes wilde deze week de Europese kampioenschappen in Boedapest evalueren. De oud-waterpoloster won daar twee zilveren medailles en één bronzen. „Ik had zaterdag een lang gesprek met haar, toen bleek dat ze haar beslissing Amsterdam te verlaten al had genomen. Ik kan mij iets van haar beweegredenen voorstellen, maar het is lastig te begrijpen omdat we de weg naar ‘Peking’ in mei in een gesprek met Verhaeren hadden uitgestippeld. Verder moet iedereen zijn eigen conclusie maar trekken.”

Hes heeft van Verhaeren en de zwembond wel de garantie gekregen dat de plannen in Amsterdam doorgaan. Maar de trainer zegt zich nu op zijn toekomst te zullen beraden.