Zaak gestaakt tegen oud-topman Shell

Rotterdam. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC onderneemt geen verdere stappen tegen voormalig topman Philip Watts van het Brits-Nederlandse olieconcern Shell. Dat heeft de advocaat van Watts vandaag laten weten. Watts moest in maart 2004 aftreden als topman van Shell nadat eerder dat jaar aan het licht was gekomen dat het bedrijf zijn olie- en gasreserves veel te rooskleurig had voorgesteld. Het schandaal zorgde ervoor dat drie bestuursleden moesten aftreden, onder wie Watts. Ook de duale bedrijfsstructuur van Shell werd, onder druk van de aandeelhouders, na honderd jaar aangepast. Zowel de Amerikaanse SEC als de Britse evenknie, de FSA, begon vervolgens een onderzoek naar de waardering van de reserves bij Shell. In augustus 2004 trof de oliemaatschappij met beide instanties een schikking van in totaal 150 miljoen dollar (117 miljoen euro).