Wijn schrapt conferentie investeerders

Minister Wijn (Economische Zaken) ziet af van een rondetafelconferentie met vertegenwoordigers van de financiële wereld om zijn zorgen te bespreken over de zogeheten opkopers van Nederlandse bedrijven.

In plaats daarvan wil de minister nu individuele gesprekken aangaan met ‘betrokken partijen’, waaronder vertegenwoordigers van investeringsmaatschappijen, vakbonden en beursgenoteerde ondernemingen. In een nieuwsbrief kondigde Wijn vorige week maandag nog aan partijen uit te nodigen „voor een discussie”.

Een dag eerder had hij zijn zorgen geuit over investeringsmaatschappijen die „gericht op de korte termijn als een soort sprinkhanen bedrijven leegvreten en dan weer weggaan”. Hij verwees hiermee impliciet naar buitenlandse private equity-investeerders als KKR en Apax die in Nederland bedrijven als Maxeda (voorheen VendexKBB) en PCM hebben overgenomen.

Wijn zei zowel „een stuk of 25” beursgenoteerde bedrijven als „in Nederland opererende private equity-partijen” een uitnodiging te sturen voor een rondetafelgesprek over problemen op dit gebied en eventuele maatregelen.

Een woordvoerder van Wijn laat weten dat er aan diens plannen om „met mensen te praten” niets is veranderd. „De minister gaat gewoon door met het inwinnen van informatie”. De woordvoerder noemt het „heel gevaarlijk” om „sommige partijen bij elkaar aan tafel te zetten”. „Denk daarbij aan zich bedreigd voelende bedrijven en geïnteresseerde investeerders.”

Gisteren vond al een gesprek plaats tussen de minister en het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) – op initiatief van de NVP. Directeur Tjarda Molenaar: „Wij wilden naar aanleiding van de discussie die vorige week ontstond, weten wat de minister nu precies bedoelde. Hij legde uit dat hij met de op korte termijn gerichte investeerders in elk geval niet onze leden bedoelde.”

Een voor vandaag gepland gesprek met FNV-voorzitter Agnes Jongerius ging niet door, omdat minister Wijn verplichtingen in de Tweede Kamer had.